16 листопада 2006,15:33
Запровадження гендерних аспектів забезпечить формування істинно громадянського суспільства, заснованого на демократичних цінностях. – Володимир Заблоцький.

Запровадження гендерних аспектів у різні сфери соціально-економічного і політичного життя регіону забезпечить їх більш активний розвиток і формування істинно громадянського суспільства, заснованого на демократичних цінностях. Про це заявив в.о. заступника голови Луганської облдержадміністрації Володимир Заблоцький на відкритті „круглого” столу в рамках обговорення реалізації Цілей розвитку тисячоліття „Забезпечення гендерної рівності” в Луганській області.
За словами Володимира Заблоцького, наша область єдина в Україні вже затвердила регіональну програму забезпечення рівних можливостей та прав для чоловіків та жінок. Луганщина стала однією з перших у напрямку проведення гендерних досліджень та моніторингу. З 2003 року регіон бере участь у Програмі рівних можливостей програми розвитку ООН в Україні. Розроблені заходи щодо реалізації гендерної рівності в державних та недержавних структурах, органах влади тощо.
В рамках проекту в області діють три центри: гендерний ресурсний центр, центр гендерної освіти та центр „Чоловіки проти насильства”. Луганський обласний центр роботи з жінками працює з 2003 року постійно проводить семінари-тренінги із впровадженням гендерних підходів до різних сфер діяльності. Спеціалісти центру увійшли до складу Всеукраїнської лекторської групи щодо запобігання торгівлі людьми та протидії комерційної експлуатації дітей. У 29 міських та районних центрах зайнятості є інформаційні гендерні куточки. Поступово проблеми рівності чоловіків та жінок знаходять своє відображення в навчальних програмах учбових закладів.
З погляду гендерної рівності, статистичні данні, диференційовані для різних гендерних груп, чітко вказують на всі наявні істотні відмінності у статусі чоловіків та жінок і дають змогу простежити, яким чином вони змінюються. Саме з цією метою в Луганській області зроблено спробу створення „Гендерного портрету”. Так, відповідно до отримання даних від Головного управління статистики, перевага жіночого населення області над чоловічім у співвідношенні 53,5% до 46,5%; середня заробітна плата жінок складає 60,7% від заробітної плати чоловіків; представництво жінок в органах державної влади значно переважає кількість чоловіків (63,6%), проте 92% керівників – чоловіки,; кількість безробітних жінок працездатного віку в області складає 69,8% загальної кількості безробітних; майже 10,2% безробітних жінок мають неповнолітніх дітей, 14,3% серед них – одинокі матері, які мають дітей віком до 14 років, або дітей – інвалідів; жінки в Луганській області мають досить високий освітній рівень: 66,6% жінок, зайнятих в економіці області, закінчили вищі навчальні заклади, в промисловості їх близько 40 відсотків.
У семінарі, який відбувся сьогодні в Луганській облдержадміністрації, взяли участь: керівник Програми рівних можливостей Програми розвитку ООН в Україні Лариса Кобилянська, консультант з соціальної політики Проекту ПРООН „Цілі розвитку тисячоліття – Україна” Євген Ярмолюк, науковці з луганських вузів, представники громадських організацій області, керівники різних управлінь обласної державної адміністрації. Вони обговорили шляхи та методи впровадження політики рівних можливостей чоловіків та жінок на Луганщині, правову основу тендерної рівності в Україні та регіону та інші аспекти проблеми.