17 листопада 2006,11:45
5 млн. грн. надійшло в цьому році з держбюджету на соцзабезпечення інвалідів Луганської області.

З початку поточного року на матеріальну допомогу, компенсаційні виплати, встановлення квартирних телефонів, забезпечення протезно-ортопедичними виробами, із коштів Держбюджету направлено 5,1 млн.грн., що відповідає плановим показникам. Про це повідомили в Луганському обласному відділенні Фонду соціального захисту інвалідів.
На Луганщині проживає близько 110 тис. осіб з обмеженими фізичними та психічними можливостями, з них понад 16 тисяч інвалідів війни, 6,5 тис. дітей. І значна категорія цих громадян знаходиться під опікою Луганського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, шляхом фінансового забезпечення та реалізації програм соціального захисту інвалідів. До речі, відділення Фонду цього року відзначатиме 15-річницю створення.
За рахунок спецфонду близько 111 чол. навчається в різних учбових закладах області, за яких сплачено 219 тис. 930 грн. в поточному році.
На підприємствах області створено 13,7 тис. робочих місць, на яких працевлаштовані інваліди, та близько 400 робочих місць протягом останніх 5 років створено безпосередньо за виконання Національної програми професійної реабілітації та зайнятості осіб з обмеженими фізичними можливостями, за кошти відділення Фонду.
З метою формування умов для вільного доступу людей-інвалідів до об’єктів житлового та громадського призначення в кінці жовтня 2006 року в Луганську було проведено практичний семінар „Долаючи бар’єри разом” в рамках програми „Створення в Україні безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до соціальної інфраструктури”. Під час семінару було зазначено, що на Луганщині забезпечені пандусами, поручнями та іншими засобами з урахування потреб інвалідів вже більше 300 об’єктів соціальної інфраструктури. В області проводиться організаційна робота по створенню „Комітетів доступності” – спеціальних комісій, які будуть функціонувати при органах влади.
В свою чергу, створено і діє більше 20 центрів та відділень ранньої реабілітації інвалідів, яким відділенням Фонду надано реабілітаційне обладнання, в тому числі – „сенсорні кімнати”, гравістати, радіо класи. Успішно функціонує центр реабілітації „Відродження”, де щорічно проходять медико-соціальну реабілітацію діти з різними вадами здоров’я.