17 листопада 2006,12:34
У ряді районних поліклінік Луганської області виявлені ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Фахівцями Луганського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету в ході перевірки організації платних послуг у ряді районних поліклінік Луганської області були виявлені ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у виді зловживання монопольним становищем на ринку послуг зі здійснення обов’язкових профілактичних і періодичних медичних оглядів.
У границях окремого району такі послуги надає винятково центральна районна поліклініка. Як правило, абсолютна більшість громадян проходять медичний огляд за місцем проживання. Нормативно передбачено, що послуги по проведенню 6 видів обов’язкового медичного огляду надаються на платній основі за рахунок замовників - фізичних і юридичних осіб.
Разом з цим при перевірці було встановлено, що, формуючи тарифи на медогляди, поліклініки неправомірно включали в калькуляцію витрати на оплату праці додаткових фахівців, послуги яких не були обов’язковими для проведення конкретних видів медогляду. Також неправомірно включалися витрати на проведення додаткових аналізів. У результаті сформовані тарифи виявилися завищеними й економічно не обґрунтованими.
Виконуючи рекомендації адміністративної колегії обласного територіального відділення Антимонопольного комітету, поліклініки припинили неправомірні дії по формуванню необґрунтованих тарифів на послуги зі здійснення медоглядів і розробили нові, які у більшості випадків є значно нижчими, ніж ті, що діяли раніше.