17 листопада 2006,13:02
Відбулося засідання першої профільної групи у рамках проекту «Моніторинг регіональної політики європейської та євроатлантичної інтеграції».

Політика в сфері підприємств, конкуренція, співробітництво в галузі регуляторної політики – тема засідання першої робочої групи в рамках спільного проекту обласної державної адміністрації і Луганської обласної фундації «Регіон і Громада» «Моніторинг регіональної політики європейської та євроатлантичної інтеграції».
В роботі профільної групи взяли участь фахівці відділу регіонального розвитку та європейської інтеграції, управління регуляторної політики і реформування споживчого ринку Головного управління економіки, управління промисловості, управління преси та інформації облдержадміністрації, представництва державного Комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва в Луганській області, громадських організацій.
Учасники розглянули широке коло питань стосовно можливих ризиків і переваг для економіки області в умовах вступу України до СОТ, регіональних заходів з підтримки розвитку малого і середнього бізнесу та модернізації промислових підприємств, приведення регуляторної й адміністративної практики у відповідність до стандартів Євросоюзу. Заслухати інформацію стосовно реалізації завдань, визначених Планом дій Україна – Європейський Союз та Цільового плану Україна – НАТО в рамках Плану дій Україна – НАТО, а також конкретних заходів впровадження регіональної політики євро- та євроатлантичної інтеграції на Луганщині.
Як зазначив начальник відділу зовнішньоекономічної діяльності та європейської інтеграції Головного управління економіки облдержадміністрації Борис Червоний, значна частина великих підприємств області експортно-орієтована. 28 відсотків від загального обсягу експорту товарів припадає на металопродукцію. При цьому в країни СНД експортується близько семи відсотків металопродукції, решта - 21 відсоток - до держав Європи та Азії.
За оцінками аналітиків, вступ України до СОТ дозволить збільшити долю експорту прокату до країн Європи та Америки (до 35 відсотків), будуть значно зменшені антидемпингові розслідування, скасовані санкції на експорт металопрокату до США.
Більш проблемною видається ситуація у машинобудівному комплексі. Значна кількість машинобудівних підприємств області мають застаріле обладнання, ступень зношення якого сягає 80 відсотків. Тому на першому етапі вступу до СОТ слід очікувати невелике падіння виробництва у цій галузі. Особливо постраждають підприємства, котрі здійснюють експортні поставки в країни СНД. Збільшення вартості енергоносіїв призведе до збільшення собівартості продукції на 20-30 відсотків, відповідно виникне потреба в оновленні основних фондів та впровадженні новітніх технологій за рахунок інвестицій.
Особливе значення в контексті регіональної політики євро- та євроатлантичної інтеграції України в Луганській області набуло впровадження регуляторної діяльності. Заступник голови представництва державного Комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва Світлана Новікова відзначила зменшення впливу на підприємницьке середовище області з боку державних органів. Якщо порівнювати статистику поданих на погодження до представництва проектів регуляторних актів за роками, то спостерігається стійка тенденція до зменшення документообороту: 2003 рік – 310 проектів, 2004 рік – 135, 2005 рік – 98, 9 місяців 2006 року – 40.
На засіданні також було розглянуто питання щодо створення умов для розвитку малого та середнього бізнесу в Луганській області. Станом на 1 жовтня 2006 року в регіоні діє 26 бізнес-центрів, 3 бізнес-інкубатора, 10 фондів підтримки підприємництва, 134 кредитних союзи, 29 інвестиційних фондів та компаній. Суб’єкти підприємницької діяльності беруть участь в міжрегіональних та міжнародних ярмарках, виставках та конкурсах. 255 тис. грн. виділено із Державного бюджету на підготовку управлінських кадрів для сфери підприємництва в рамках програми «Українська ініціатива».
Отримана під час профільної робочої групи інформація буде узагальнена та надана для проведення громадського моніторингу учасникам проекту.