21 листопада 2006,15:05
На Луганщині проходять урочистості, присвячені 205-й річниці від дня народження видатного письменника, науковця, етнографа Володимира Даля.

21 листопада 1801 року у м. Луганську народився всесвітньо відомий вчений-лексикограф, письменник та етнограф Володимир Іванович Даль (1801-1872) Енциклопедист за складом розуму, відомий не тільки як автор „Толкового словаря живого великорусского языка”, але і як талановитий лікар - офтальмолог, перу якого належить чимало статей про медицину та гомеопатію, член-засновник Російського географічного товариства. Перелік досягнень великого Луганчанина можна продовжувати ще довго, але одне залишається беззаперечним – Володимир Даль високоосвічена, людина та громадянин назавжди вписав своє ім’я не тільки до світової історії та культури.
До 205-ї річниці від дня народження Володимира Даля в Луганській області проходить чимало заходів. 20 листопада у приміщенні літературно-музичної вітальні Літературного музею В.І. Даля для школярів молодших класів було організовано фольклорне свято «Далева казка», у проведенні якого активну участь взяли викладачі та студенти Луганського обласного коледжу культури та мистецтв.
21 листопада біля пам’ятника Володимиру Далю відбувся мітинг та церемонія покладання квітів керівництвом області та представниками громадськості, після чого 21 листопада в обласному російському драмтеатрі відбувся святковий концерт до цієї дати.
Цього ж дня в Східноукраїнському національному університеті ім. В.І.Даля розпочалися Х Міжнародні Далевські читання та науково-практична конференція “Ідеї В.Даля: історія та сучасність”. Конференція буде проходити два дні. В ній беруть участь представники культури та творчої інтелігенції Луганщини, педагоги та науковці з України та Росії, студенти вузів обласного центру. Під час конференції вони проаналізують вплив В.І. Даля на процес визнання самобутності українського народу, його традиції в творчості різних письменників, дадуть відповіді на запитання «чому вчить нас Даль», обговорять різні аспекти його наукової та творчої спадщини. За програмою «Далевських читань» учасники візьмуть участь в роботі «круглого столу», дискусії, прес-конференції. Також їм буде показана вистава студентського театру СНУ ім. В.І.Даля “Життя присвячене слову”.
Урочистості, присвячені 205-ї річниці від дня народження Володимира Івановича Даля, продовжаться 23 листопада в літературно-музичній вітальні його музею. Там відбудеться традиційний щорічний захід, цього року присвячений темі «Даль та Україна». В заході візьмуть участь представники облдержадміністрації, облради, керівники Луганських обласних осередків Національних творчих спілок України, представники творчої інтелігенції, науковці, громадськість. Присутні обговорюватимуть творчу спадщину Володимира Даля, його внесок в розвиток слов’янських культур, прослухають романси початку 19-го ст. у виконанні солістів обласної філармонії, народні пісні, музичні композиції у виконанні студентів композиторського відділення ЛДІК.
24 листопада – День відкритих дверей у літературно-меморіальному музеї Володимира Даля.