22 листопада 2006,11:47
Майже на 3 млрд. грн. реалізували інноваційної продукції промислові підприємства Луганської області за 9 місяців 2006 року.

Впровадження передових науково-технічних досягнень у виробництво сприяє активізації інноваційної діяльності промислових підприємств області.
За даними Головного управління статистики у Луганській області, за січень-вересень поточного року інноваційну діяльність здійснювали 39 промислових підприємств або 6,4% загальної їх кількості. Майже третина інноваційно активних підприємств впроваджувала у виробництво інноваційні види продукції, 12,8% – нові виробничі процеси.
В обробній промисловості у січні-вересні 2006 року інноваційно активними були 9,4% промислових підприємств від їх загальної кількості. Більш сприйнятливими до нововведень були підприємства з виробництва коксу, продуктів нафтоперероблення, дві третини яких здійснювали інновації. У целюлозно-паперовій промисловості, видавничій справі частка інноваційно активних підприємств складала 15,4%, виробництві будматеріалів, скловиробів – 12,5%, хімічній і нафтохімічній промисловості – 10,6%, машинобудуванні – 9,6%, металургії та обробленні металу – 8,8%, харчовій промисловості – 8,6%. При цьому зовсім не займалися інноваційною діяльністю підприємства з видобування енергетичних та неенергетичних матеріалів, з виробництва деревини та виробів з неї, інших промислових виробництв, з виробництва та розподілення електроенергії, газу та води.
Серед регіонів більшою, ніж в середньому по області, була частка підприємств, що здійснювали інновації, у містах: Лисичанську - 14,7%, Рубіжному - 11,1%, Луганську - 9,2%, Сєверодонецьку - 7,9%, Алчевську - 7,4%, Краснодоні - 6,7%, Свердловську - 6,5%, та районах: Біловодському - 33,3%, Лутугинському - 25%, Старобільському - 7,7%.
Із загальної кількості підприємств, що займались в цьому році нововведеннями, 12,8% придбали нові технології. Серед них підприємства харчової промисловості, з виробництва будматеріалів, скловиробів, машинобудування. Загальний обсяг витрат на технологічні інновації за 9 місяців 2006 року склав 56,8 млн. грн.
Із загальної кількості інноваційно активних підприємств інновації впроваджували 37 підприємств. Із них 13 підприємств освоїли виробництво інноваційних видів продукції, 5 – впровадили нові технологічні процеси, у яких застосовувались нові, або значно удосконалені методи виробництва. В цілому було впроваджено 22 види інноваційної продукції, кожний сьомий із яких – нові машини, устаткування, прилади, апарати тощо. Більш активно працювали у цьому напрямі інноваційної діяльності підприємства машинобудування (14 найменувань), хімічної та нафтохімічної промисловості (4), з виробництва інших неметалевих мінеральних виробів (3).
Інноваційно активними підприємствами впроваджено у виробництво 5 нових технологічних процесів, із яких 60% – маловідхідні або ресурсозберігаючі.
У січні-вересні 2006 року реалізовували інноваційну продукцію 36 підприємств, обсяг якої становив 2 млрд. 704,2 млн. грн., або 9% від загального обсягу реалізованої промислової продукції (у січні–вересні 2005 року – 844,3 млн.грн., або 3,6%).
Найбільший обсяг інноваційної продукції реалізовано підприємствами металургії та оброблення металу – 2205,5 млн.грн. (35,6% від обсягу реалізованої промислової продукції галузі), з виробництва коксу та продуктів нафтоперероблення – 236,1 млн.грн. (2,1%), машинобудування – 90,8 млн.грн. (7,1%), хімічної та нафтохімічної промисловості – 63,1 млн.грн. (2,5%).
Втім, рівень інноваційної активності підприємств в останній час залишається низьким. В числі факторів, що стримують впровадження інновацій, є дефіцит власних коштів, недостатня фінансова підтримка держави, великі витрати на нововведення, високий економічний ризик.