23 листопада 2006,12:18
На Луганщині прийнято Регіональну програму створення нових робочих місць для засуджених кримінально-виконавчої системи у Луганській області на 2006-2010 роки.

Залучити пенітенціарні установи до промислового виробництва та створити нові робочі місця для засуджених має на меті нова Регіональна програма створення нових робочих місць для засуджених кримінально-виконавчої системи у Луганській області на 2006-2010 роки. Її затверджено розпорядженням голови Луганської облдержадміністрації. Також метою програми є забезпечення безумовного дотримання прав людини і громадянина в місцях позбавлення волі, стабільного функціонування органів, установ виконання покарань, слідчих ізоляторів, а також підприємств, закладів охорони здоров’я управління Держдепартаменту України з питань виконання покарань області. Програмою передбачається зміцнити матеріально-технічну базі установ, сприяти діяльності підприємств в них.
Перш за все, Регіональною програмою заплановано у виправних колоніях області переобладнати гуртожитки казарменого типу для блочного розміщення засуджених. Протягом 2007 року планується облаштувати додаткові місця в міжобласній соматичній лікарні при Луганському слідчому ізоляторі для надання спеціалізованої медичної допомоги засудженим до довічного ув’язнення в кількості трьох ліжко-місць. Серед заходів, направлених на поліпшення побутового забезпечення в’язнів, проведення капітального ремонту клубів, їдалень, лазень з пральнями та інженерних мереж і споруд в установах виконання покарань. До 2010 року мають бути реконструйовані та відремонтовані спеціалізовані навчальні центри та майстерні, школи та ПТУ на територіях колоній. Йдеться також про будівництво нових мереж водопостачання, водовідведення та реконструкцію котелень та теплових пунктів, прокладення кабельних комунікацій зв’язку у ряді виправних колоній.
Для залучення виробничого потенціалу установ з виконання покарань в економіку регіону, максимального включення їх в роботу щодо виконання замовлень установ і організацій області, а також для забезпечення працевлаштування спецконтингенту, в першу чергу, засуджених, які мають позови на аліменти, планується вирішити питання укладання договорів з виправними колоніями області на виготовлення і поставку продукції для потреб регіону. Це швейні вироби, гірничошахтне обладнання, залізобетонні вироби, металовироби, вироби зі склопластику та харчового поліпропілену, а також переробка відходів. Для підтримки колоній де планується організувати переробку вторинної сировини, сміття, скла та видобуток ти переробку природного каміння, передбачається залучити певні інвестиції. Спецвиробництва, які працюються по переробці шлаків ливарні, скла та поліетиленової маси мають отримати статус підприємств, які знищують відходи, з відповідним виділенням коштів на ці цілі.
Для того, щоб заходи Регіональної програми були реалізовані, вже до кінця поточного року планується звернутися до Кабінету Міністрів України з низкою пропозицій. Серед них: ініціювання внесення змін до законодавства стосовно економічного стимулювання суб’єктів підприємницької діяльності до розміщення своїх замовлень на підприємствах кримінально-виконавчої системи; внесення змін до законодавства щодо розміщення на спец підприємствах державних замовлень на деякі види продукції; розробка механізму передачі до цієї системи конфіскованих продовольчих та речових товарів, транспорту, обладнання та матеріалів для забезпечення потреб спецконтингенту.
За розпорядженням губернатора Луганщини „Про затвердження Регіональної програми створення нових робочих місць для засуджених кримінально-виконавчої системи у Луганській області на 2006-2010 роки” аналогічні місцеві програми доручено розробити у містах та районах області. Регіональну програму розроблено у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України „Про затвердження Державної програми покращення умов тримання засуджених на осіб, взятих під варту, на 2006-2010 роки”.