23 листопада 2006,12:36
Регіональна програма створення нових робочих місць для засуджених допоможе покращити умови їх перебування у місцях позбавлення волі на території Луганської області. – Іван Мельниченко.

„Регіональна програма створення нових робочих місць для засуджених кримінально-виконавчої системи у Луганській області на 2006-2010 роки допоможе покращити умови їх перебування у місцях позбавлення волі”, – пояснив начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Луганської облдержадміністрації Іван Мельниченко.
За його словами, протягом останніх років діяльність установ Держдепартаменту України з питань виконання покарань у Луганській області фінансується у розмірі не більше 40 % від мінімально необхідної потреби. Внаслідок цього матеріально-технічна база установ і умови тримання засуджених та осіб, взятих під варту, не повною мірою відповідають вимогам Кримінально-виконавчого кодексу України, Закону України „Про попереднє ув’язнення”, Загальної декларації прав людини, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, європейським вимогам щодо умов для в’язнів. Про це неодноразово відзначали Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, представники Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню, експерти Ради Європи, громадські правозахисні організації.
Для забезпечення жилою площею згідно із нормами, визначеними Кримінально-виконавчим кодексом України, необхідно реконструювати приміщення установ виконання покарань, переобладнати гуртожитки казарменого типу установ виконання покарань для блочного розміщення засуджених. Стає актуальним питання створення додаткових приміщень для утримання осіб, засуджених до довічного позбавлення волі, кількість яких за рік зростає в середньому на 7 - 10 осіб, а також робочих приміщень, що дасть можливість для працевлаштування цих осіб.
Забезпечення загальноосвітнього та професійно-технічного навчання в установах виконання покарань також потребує створення належної матеріально-технічної бази.
Знизився експлуатаційний рівень безпеки переважної більшості об’єктів інженерного та побутового призначення, збудованих понад 50 років тому. Це може становити загрозу здоров’ю і життю людей, спричинити виникнення аварій та надзвичайних ситуацій. Крім того, витрати, пов’язані з проведенням аварійно-відбудовних робіт на зазначених об’єктах, перевищують у 2-3 рази витрати з проведення профілактичного ремонту. Понад 60 % технологічного обладнання, що використовується в установах виконання покарань області, експлуатуються більш ніж 20 років. Це призводить до порушень техніки безпеки та охорони праці на виробництві. Саме на розв’язання усіх цих та інших проблем спрямована Програма створення нових робочих місць для засуджених кримінально-виконавчої системи у Луганській області на 2006-2010 роки. ЇЇ реалізація допоможе не тільки створити нові робочі міста для засуджених, які утримуються в установах виконання покарань в області, а й забезпечити стабільне функціонування органів, установ виконання покарань, слідчих ізоляторів, підприємств, закладів охорони здоров\'я управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в області та забезпечити реалізацію прав засуджених на гуманне ставлення і повагу до їх гідності, охорони здоров’я, особистої безпеки, освіти та праці.
Всього в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах області утримується майже 13,5 тис. осіб.