24 листопада 2006,15:25
Луганський Національний аграрний університет святкує 85 років від дня свого заснування.

24 листопада в Луганському Національному аграрному університеті пройшли урочистості з нагоди 85-річчя від дня заснування вузу. У них взяли участь в.о. заступника голови облдержадміністрації, заступник голови облради Микола Запорожцев та заступник голови облради Володимир Пристюк. Вони привітали колектив університету зі святом та відзначили вагомий внесок цього закладу у розвиток науки, підготовку висококваліфікованих кадрів для агропромислового комплексу Донбасу. Кращим викладачам вузу були вручені медалі «За заслуги перед Луганщиною», Почесні відзнаки «За розвиток регіону», Почесні грамоти облдержадміністрації та облради. Були також вручені іменні годинники від голови облради «За заслуги перед Луганщиною».

Історія аграрної освіти на Луганщині бере початок у 1826 році зі зразкової ферми, яка урядовою постановою 1841 року була перетворена у навчальну. У 1914 роді було створено Луганське сільськогосподарське училище, а у 1921 році рішенням Донецького губернського відділу народної освіти УРСР був створений Луганський рільничий технікум (за номенклатурою Наркомосвіти технікуми вважалися вищими навчальними закладами). У 1929 році технікум був перетворений в Луганський інститут рільництва, у 1930 році в інститут овочівництва, у 1934 році - в плодоовочевий інститут, а у 1936 році - в сільськогосподарський інститут. У 1998 році Постановою Кабінету Міністрів України на базі сільськогосподарського інституту був створений Луганський державний аграрний університет.
Університет IV рівня акредитації розвивається як навчально-науково-виробничий комплекс, який об’єднує дві філії науково-дослідних інститутів, один науково-дослідний інститут, 3 коледжі, 8 технікумів, обласну школу управління сільського господарства, ліцеї і школи.
В університеті діють 10 факультетів, на яких навчаються 13 тисяч 788 студентів. Професорсько-викладацький склад - 560 висококваліфікованих співробітників, серед них 67 доктора наук, професора; 195 кандидатів наук, доцентів.
У структуру університету входять 45 кафедр, сільськогосподарська дослідна станція, 8 науково-дослідницьких лабораторій, аспірантура з 14 спеціальностей, магістратура з 8 спеціальностей, друкарський цех, інші підрозділи. Для забезпечення практичної і професійної спрямованості навчального процесу в університеті є навчально-дослідне господарство та 5 філій випускаючих кафедр на виробництві.
Виробничу практику студенти проходять на підприємствах Луганської і Донецької областей і в навчально-дослідному господарстві університету. Понад 90% молодих спеціалістів працевлаштовуються на посади, що відповідають кваліфікаційним характеристикам. Більшість студентів розподіляється на підприємства Луганської і Донецької областей. За відгуками підприємств, ступінь володіння фаховими знаннями у випускників висока. Вихованці університету працюють в усіх областях та регіонах України. Серед них відомі вчені, організатори і технологи сільськогосподарського виробництва, державні діячі, багато з них відзначені урядовими нагородами.
Університет розширює і підтримує міжнародні зв’язки з закордонними навчальними закладами, науково-дослідними інститутами і заводами сільськогосподарського машинобудування із Росії, Білорусії, Данії, Німеччини і з Євросоюзом. Спільні розробки і проекти націлені на підтримку національних сільгоспвиробників та вдосконалення сільгоспосвіти в Україні. В агроуніверситеті функціонує інформаційно-консультативний центр для надання безпосередньої практичної допомоги в реформуванні аграрного сектору економіки відповідно Указу Президента України.