27 листопада 2006,10:09
На Луганщині проходить Міжнародний музичний фестиваль, присвячений 100-річчю від дня народження Дмитра Шостаковича.

24 листопада в приміщенні Луганського обласного коледжу культури й мистецтв (вул. Лермонтова, 2в) відбулось відкриття Міжнародного музичного фестивалю, присвяченого 100-річчю від дня народження Дмитра Шостаковича «Я тисячами душ живу в серцях».
Ініціаторами фестивалю на Луганщині виступили управління культури і туризму облдержадміністрації, Луганський обласний коледж культури і мистецтв (ЛОККМ) і Луганський державний інститут культури і мистецтв (ЛДІКМ).
У Міжнародному фестивалі пам’яті музичного генія взяли участь талановиті студенти й викладачі вузу, музична громадськість і заїжджі знаменитості. У їхньому числі заслужений артист Росії, професор Московської державної консерваторії Юрій Тканов, китайська піаністка Вей Цинцей, піаніст із Сербії Йован Стоматович, а також відомий музичний колектив «Харків-квартет», творча молодь із усієї України.
Луганчани й гості області мають можливість стати учасниками 15 концертів-зустрічей з музикою Шостаковича. Вони будуть проходити в концертних залах ЛДІКМ, ЛОККМ й Сєвєродонецького музичного училища, в інших аудиторіях. 100-річчю Шостаковича буде присвячена науково-теоретична конференція, яку очолить член-кореспондент Академії мистецтв, доктор мистецтвознавства Марина Черкашина-Губаренко.
У програмі майбутнього фестивалю головне - музична спадщина Дмитра Шостаковича. В одному з камерних концертів пролунають його Соната для віолончелі й фортепіано, «Сатири» - п’ять романсів для голосу й фортепіано на вірші Саші Чорного, вокальний цикл на вірші Євгенія Долматовського й інші твори.
Концертна програма триватиме до 6 грудня 2006 року. У день закриття фестивалю концерт буде проходити під девізом «Посмішки генія». Будуть виконані сюїти Шостаковича - балетні й з музики до кінофільму «Овід», знаменитий Концерт для фортепіано з оркестром № 1 до-мінор.