28 листопада 2006,12:40
Проблему ВІЛ/СНІДу потрібно вирішувати комплексно, спільними зусиллями на принципах партнерства. – Сергій Антонов.

«Питання щодо ВІЛ/СНІДу є багатосекторальним і вирішувати його потрібно на всіх рівнях, спираючись на принцип партнерства», - зазначив на брифінгу в.о. начальника охорони здоров’я облдержадміністрації Сергій Антонов. Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом він розповів про ситуацію з ВІЛ/СНІД в Луганській області, обласні заходи щодо забезпечення профілактики, допомоги і лікування ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД. За словами Сергія Антонова, сьогодні на Луганщині зареєстровано більше 3 тис. ВІЛ-інфікованих, діагноз СНІД встановлено в 253 випадках. В 2006 році в області зареєстровано 347 випадків ВІЛ-інфікування, діагноз СНІД встановлено в 63 випадках. Зараження вірусом в половині випадків відбувається парентеральним шляхом, тобто через кров, тому цю хворобу часто пов’язують з наркоманією; в 35% випадків - статтєвим шляхом.
Як зазначив Сергій Антонов, цього року на профілактику захворюваності на СНІД в області виділено 1 млн. грн., за рахунок яких придбається необхідне обладнання, укріплюється матеріально-технічна база спеціалізованих установ тощо. Зокрема, в Луганській області діє один з кращих в Україні центрів з профілактики та боротьби зі СНІДом. У кожному місті та районі області створено кабінети довіри для наркозалежних та пункти з обміну шприців, для медичних установ Луганщини придбані морозильні камери для збереження плазми крові. Також в області проводиться робота з виявлення вірусоносіїв серед донорів. За словами Сергія Антонова, з 50 тисяч добровольців, які прийшли здавати свою кров, було виявлено 26 ВІЛ-інфікованих чоловік.
Істина «хворобу легше попередити, чим лікувати» відноситься до СНІДу більшою мірою, чим до будь-якого іншого захворювання. Найнадійніший спосіб уберегтися від СНІДу - це уникнути зараження вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). На щастя, цей вірус не передається ні побутовим, ні повітряно-краплинним шляхом, його не поширюють комахи. Зараження ним допоможуть уникнути безпечна сексуальна поведінка, відмова від уживання наркотиків. Пройти обстеження на ВІЛ-інфекцію можна в кабінетах “Довіри”, що працюють в Луганську та інших містах області на базі кабінетів інфекційних хвороб. За бажанням – анонімно. Кабінет “Довіри” працює і на базі Луганського центру по профілактиці і боротьбі зі СНІДом, який розташований за адресою: кв. 50 років Оборони Луганська, 14-д та кв. Дружби, 1-б. Телефони довіри: 57-06-40, 57-06-41, 62-28-63.