29 листопада 2006,09:31
На Луганщині проходить акція «16 днів проти насильства».

З 25 листопада по 10 грудня в Луганській області проходить акції «16 днів без насильства». Про це розповіла директор Луганського Центру по роботі з жінками Світлана Тунтуєва.
Проблема насильства була й залишається надзвичайно складною. На часі нагальне завдання - змінювати терпиме, а іноді й байдуже ставлення членів суспільства до проблеми насильства, зокрема через проведення широкої просвітницької діяльності, спрямованої на подолання стереотипів у відносинах чоловіків та жінок та впровадження у суспільну свідомість гуманістичних моральних і культурних цінностей.
Насильство, за визначенням світової громадськості, не лише ставить людину в залежне становище, але й наносить величезну моральну шкоду суспільству і є серйозною перепоною на шляху подолання нерівності та дотримання людських прав. Її небезпечність полягає в тому, що прояви насильства й жорстокості не лише руйнують гармонію в суспільстві, а й виступають однією з передумов злочинності. Ця проблема небезпечна тим, що від неї страждають не тільки дорослі, а й діти. Страждають не лише від насильства щодо себе і своїх близьких, а й спостерігаючи за насильством у своїй родині, в майбутньому переносять цей негативний досвід у власне життя.
Вже більше 10 років світова громадськість щорічно проводить кампанію «16 днів без насильства». Під час акції в Луганській області традиційно проводяться заходи, спрямовані на підвищення поінформованості громадськості з питань домашнього насильства, торгівлі людьми, насильства над дітьми тощо: лекційні та тренінгові заняття, семінари, засідання «круглих столів», рейди правоохоронних органів з виявлення сімей, де найчастіше відбувається насилля, тощо. Світлана Тунтуєва зазначила, що області потрібен медико-психологічний центр з надання допомоги жінкам, постраждалим від насильства, більше можливостей та важелів проводити профілактичну роботу з насильниками. Вона зазначила, що з кожним роком кількість людей, які звернулися з цього приводу за допомогою до правоохоронних органів, збільшується. Зокрема, за І півріччя поточного року з питань насильства у сім’ї до міліції та інших служб звернулися 2,7 тис. мешканців області.