30 листопада 2006,13:47
З початку 2006 року більше 2 тисяч користувачів відвідали Інтернет-центри бібліотек області.

Проблеми розвитку новітніх технологій та інформатизації в бібліотеках Луганщини розглядалися на засіданні колегії управління культури і туризму облдержадміністрації, яка відбулася у приміщенні Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Горького. Також обговорювався стан роботи бібліотек з питань профілактики асоціальної поведінки молоді. У колегії взяли участь начальники (завідуючі) відділів, управлінь культури міськрад та райдержадміністрацій, а також директори централізованих бібліотечних систем області.
Вони зазначили, що книгозбірні Луганщини протягом останніх років спрямовують свою діяльність на розвиток сучасних інформаційних технологій та автоматизацію бібліотечних процесів. Пріоритетним напрямком роботи публічних бібліотек регіону є забезпечення широкому загалу користувачів вільного доступу до інформації, духовних та інтелектуальних надбань людства.
Зараз із 31 централізованої бібліотечної системи області (ЦБС) 24 обладнанні комп’ютерами. Проте практично всі вони зосереджені у центральних бібліотеках. Комп’ютери є лише у 5-ох бібліотеках-філіях Свердловської, Стахановської, Алчевської, Білокуракинської та Краснодонської районної ЦБС. В той же час у сільських філіях Рівненської області їх - 14, Тернопільській - 11, Черкаській – 17.
В цілому парк комп’ютерів на 573 бібліотеки Луганської області налічує 56 машин. 33 з них придбані за кошти місцевих бюджетів, 13 – за рахунок грантів посольства США в Україні, 10 – за рахунок інших джерел (спецрахунок, спонсорські надходження). 11 книгозбірень підключені до світової мережі Інтернет та електронної пошти
Одним із альтернативних джерел комп’ютеризації бібліотек та підключення їх до світової мережі Інтернет є участь в написанні проектів на отримання грантів. Так, в 2003 році за рахунок отриманого гранту Посольства США в центральній бібліотеці м.Рубіжне відкрито публічний Інтернет-центр для населення. В 2006 році гранти на відкриття Інтернет-центрів отримали ЛОУНБ ім. Горького, Антрацитівська міська, Краснолуцька ЦБС. Центри відкриті за рахунок грантів надають безкоштовний доступ в Інтернет.
Але, незважаючи на недостатню кількість комп’ютерної техніки публічні бібліотеки області постійно поширюють та вдосконалюють послуги інформаційного сервісу для населення через використання інтернет-ресурсів, освітніх та законодавчих матеріалів на електронних носіях, сканування текстів тощо. З початку 2006 року більше 2 тисяч користувачів відвідали Інтернет-центри бібліотек області. За допомогою віртуальних електронних ресурсів виконано 5,8 тисяч запитів користувачів (або 5,2% від загальної кількості. До послуг відвідувачів книгозбірень також 35 ксероксів, 37 принтерів, 16 сканерів, 6 факсів. Все це обладнання використовується для більш досконалої інформаційно-довідкової роботи, що націлена на обслуговування різних категорій читачів. Крім того, Антрацитівська міська, Рубіжанська, Сватівська ЦБС мають власні сайти в світовій мережі Інтернет, а в тім вони не зареєстровані належним чином, що ускладнює доступ до них.
Незважаючи на діючі в регіоні процеси інформатизації в місті Кіровську, Кремінському, Біловодському, Міловському, Новоайдарському та Станично-Луганському районах до цього часу не вирішується питання щодо обладнання принаймні центральних бібліотек комп’ютерами та підключенням до мережі Інтернет. Серед проблем також розширення та поновлення парку комп’ютерної техніки сучасним обладнанням в тому числі і для сільських бібліотек, підключення всіх бібліотек до мережі Інтернет, розглядання питання щодо придбання спеціального бібліотечного програмного забезпечення для створення власних електронних каталогів, виділення додаткових коштів на придбання електронних документів, відкриття Інтернет-центрів в бібліотеках.
Спеціалісти ЛОУНБ ім. Горького, проаналізувавши стан інформатизації в книгозбірнях області в 2006 році, розробили „Концепцію автоматизації бібліотек системи Міністерства культури і туризму України в Луганській області”, де визначені основні етапи подальшого розвитку інформатизаційних процесів, суми коштів, потрібних на організацію цієї роботи.