30 листопада 2006,14:07
Про вдосконалення роботи бібліотек Луганщини з питань профілактики асоціальної поведінки молоді йшлося на колегії обласного управління культури.

Результати та перспективи розвитку роботу бібліотек як культурних осередків у напрямку профілактики асоціальної поведінки молоді розглядалися на засіданні колегії управління культури та туризму Луганської облдержадміністрації. Як зазначили учасники засідання, бібліотечні установи області особливої уваги надають питанням формування правової культури молоді, виховання громадянського світогляду та популяризації здорового способу життя. Ця робота ведеться в рамках Національної програми патріотичного виховання громадян, обласної Програми правової освіти населення, Державної програми “Репродуктивне здоров’я нації на 2006 – 2025 роки”.
Спеціалізоване обслуговування юнацтва в області здійснюють Луганська обласна бібліотека для юнацтва, Северодонецька міська бібліотека для юнацтва, 4 бібліотеки – філії (Алчевська, Краснодонська, Лутугинська, Старобільська ЦБС), 7 юнацьких абонементів, 24 юнацькі кафедри та 402 групи.
Щороку послугами публічних бібліотек користується понад 121 тис. юнаків та дівчат, з них: 79,2 тис. - у містах; 38,7 тис. – у районах. Порівняльний аналіз кількісних показників за соціальним станом в окремих ЦБС показує, що найбільшою читацькою категорією, як і раніше, залишається учнівська молодь середніх шкіл, ліцеїв. Виходячи із статистичних даних, інформаційно – бібліотечним обслуговування сьогодні охоплено 44,6% молоді області.
Як зазначила на колегії начальник управління культури та туризму Ганна Овчаренко, аналіз діяльності бібліотек області з питань профілактики асоціальної поведінки молоді свідчить, що протягом останніх років значно активізувалася робота з виховання гармонійної, всебічно розвиненої людини, свідомого громадянина, здатного жити у громадянському суспільстві. Урізноманітнилися форми і методи організації змістовного дозвілля молоді. Вона схвалила також діяльність бібліотек області з просвітницької, профілактичної роботи, що впроваджуються за активної участі та співпраці з органами виконавчої влади, державними та громадськими організаціями.
Так, з 2004 року в Алчевську діє цільова Програма формування правових знань та превентивного виховання молоді «Життя гідне того, щоб жити». Бібліотеки Перевальської ЦБС кілька років працюють за програмами „Покоління без наркотиків”, „Уроки права – уроки життя”. Також працює цільова Програма для молоді з правової освіти та виховання в Слов’яносербській ЦБС. На виконання комплексної регіональної програми „Здоров’я нації: 2002 – 2011рр” активно працюють бібліотеки Старобільської, Сватівської Брянківської, Первомайської, Свердловської, Новоайдарської, Антрацитівської та Стаханівської ЦБС. Значний досвід по інформаційному супроводу просвітницької правознавчої роботи напрацьовано у Рубіжанській ЦБС, де здійснюється індивідуальне та колективне інформування представників громадських молодіжних організацій, працівників правоохоронних органів, проводяться Дні інформації. У центральній бібліотеці організовано широкий доступ молоді до Інтернет - мережі.
Питаннями розроблення, апробації та поширення серед бібліотек області нових і ефективних форм роботи, кращого досвіду опікується Луганська обласна бібліотека для юнацтва, що є методичним центром по роботі з молоддю. З 2002 року вона є невід’ємною частиною Програми правової освіти населення Луганської області. В рамках якої діє комплексний проект „Правознавство: уроки права – уроки життя”, що успішно реалізується спільними зусиллями з обласним управлінням юстиції. Бібліотека постійно виступає ініціатором проведення обласних, та міських семінарів, круглих столів, тренінгів, консультує, видає методичні посібники, розробляє та впроваджує цільові програми з різних напрямків діяльності.
Разом з тим, на засіданні колегії було зазначено, що розроблення та проведення ефективної профілактичної роботи у молодіжному середовищі має перешкоди, серед яких чи не найголовнішою є фінансове забезпечення комплексних цільових програм для дітей та молоді з асоціальною поведінкою. Важливою є проблема повільного впровадження в діяльність бібліотек Інтернет-технологій, і як наслідок, невідповідність інформаційних ресурсів бібліотек сучасним запитам молоді, особливо в сільській місцевості..
На основі результатів аналізу діяльності бібліотечних установ області з питань профілактики асоціальної поведінки молоді та з метою вдосконалення цієї роботи колегією рекомендовано керівникам бібліотек сприяти розвитку соціального партнерства з питань профілактики девіантної поведінки молоді, залучаючи до співпраці державні органи, установи, громадські організації, що опікуються питаннями виховання дітей та юнацтва. Також їм доручено сприяти системному комплектуванню бібліотечних фондів науково-популярними, соціально-значущими виданнями та створенню власних ресурсів на традиційних та електронних носіях та впровадити комплекс заходів з підвищення фахового рівня молодих бібліотекарів. Представникам виконавчої влади у містах та районах рекомендовано вжити заходів щодо своєчасного та цілеспрямованого фінансового забезпечення діяльності підпорядкованих централізованих бібліотечних систем, збільшити асигнування на придбання необхідних інформаційних джерел та сучасного технічного обладнання, а також сприяти розробці та прийняттю регіональних довгострокових програми з профілактики асоціальної поведінки молоді та популяризації здорового способу життя із залученням необхідного фінансування.