30 листопада 2006,15:36
Архівні установи Луганщини досягли позитивних результатів у збереженні національних архівних цінностей України. – Микола Старовойтов.

30 листопада відбулося засідання колегії Державного архіву Луганської області. В ньому взяли участь начальники архівних відділів місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, керуючі трудовими архівами, начальники та співробітники Держархіву області.
На засіданні колегії було розглянуто хід виконання розпорядження Президента України «Про невідкладні заходи щодо збереження національних архівних цінностей України”, розпорядження голови Луганської облдержадміністрації «Про проведення обласного огляду стану забезпечення збереженості документів НАФ України», підведені підсумки роботи ЕПК Державного архіву Луганської області за 2006 рік та окреслені основні напрями роботи у 2007 році, інші питання архівної справи.
У доповіді директор Державного архіву Луганської області Микола Старовойтов зазначив, що, виконуючи розпорядження Президента України, архівні установи Луганщини досягли позитивних результатів у своїй діяльності.
Сьогодні в області існує 13 трудових архівів і 4 сектори для роботи з документами з особового складу. Під час проведення обласного огляду були створені Трудові архіви у Попаснянському, Міловському, Сватовському, Троїцькому районах та місті Антрациті, завдяки чому з’явилась можливість захищати соціально-правові інтереси громадян даних територій. Тому необхідно створення таких установ у всіх районах та містах області.
Архівні відділи райдержадміністрацій та міських рад на сьогоднішній день повністю забезпечені комп’ютерною технікою. Дотримуються оптимальні умови збереженості документів, своєчасно здійснюється їх ремонт, для захисту від руйнуючої дії світла справи картонуються.
Виконуючи розпорядження голови облдержадміністрації, з вересня 2004 року по листопад 2006 року проходив обласний огляд стану забезпечення збереженості документів Національного архівного фонду України. На місцевому рівні відповідними розпорядженнями або рішеннями органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування було оголошено проведення районних та міських оглядів.
В ході огляду було перевірено роботу архівних відділів, архівних підрозділів підприємств, установ та організацій. Довідки перевірок були надані на розгляд обласної комісії. У листопаді поточного року було завершено районні та міські огляди стану забезпечення збереженості документів НАФ України. Архівними установами області проведена велика робота, яка дала позитивні результати. Надані підсумкові протоколи районних та міських оглядів дають право зробити висновок, як на місцях проходило виконання розпорядження Президента України і дотримання умов огляду.
На колегії було відзначено і значну роботу виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Обласний огляд показав, що персональна участь усіх керівників міст, районів, установ, підприємств обов’язково виводить на якісно новий рівень архівну справу, дає можливість зберегти історичний момент розвитку економіки та культури регіонів Луганщини.
Начальники архівних відділів Свердловської та Сєвєродонецької міських рад доповіли про хід виконання розпорядження Президента України на місцях та про вплив огляду на стан архівної справи у відповідних підрозділах.
Підводячи підсумки, обласна комісія з огляду запропонувала відзначити роботу архівного відділу та трудового архіву Біловодської райдержадміністрації, архівного відділу Свердловської міської ради, архівного відділу Сєвєродонецької міської ради, архівних підрозділів спільного підприємства «Інтерсплав», Краснолуцького міського центра зайнятості населення, Сєвєродонецького хіміко-механічного технікуму Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля. Нагородження переможців відбудеться 22 грудня 2006 року на святкуванні Дня працівників архівних установ.