04 грудня 2006,12:02
Стан справ у молочному скотарстві та заходи щодо його покращення розглянуто в облдержадміністрації.

Стан справ у молочному скотарстві та заходи щодо його покращення розглянуто на засіданні колегії Головного управління агропромислового розвитку Луганської облдержадміністрації. В роботі колегії взяли участь начальники та головні зоотехніки районних управлінь агропромислового розвитку, державні інспектори, фахівці обласних організацій і наукових установ, керівники агроформувань, власники та керівники молокопереробних підприємств області.
Під час засідання колегії було відмічено, що негативні тенденції в галузі молочного скотарства обумовлені, в першу чергу, подальшим скороченням чисельності дійного стада і зменшенням внаслідок цього, валового виробництва молока та надходження приплоду телят. Так, порівняно з відповідним періодом минулого року поголів’я корів у всіх категоріях господарств скоротилось на 22,9 тис. голів або на 21%, у тому числі в сільськогосподарських підприємствах - на 3 тис. голів (12%) та господарствах населення — на 19,9 тис. голів (24%). Внаслідок скорочення поголів’я корів виробництво молока зменшилось в цілому по області на 33,3 тис. тонн (9%). Через скорочення маточного поголів’я надходження приплоду телят у сільгосппідприємствах проти минулого року зменшилось на 6,4 тис. голів (9%).
Із загальної кількості закупленого в 2005 році на переробку молока 75 відсотків його надійшло від господарств населення і лише 25 відсотків - від сільгосппідприємств. За 10 місяців поточного року вироблено 333,7 тис. тонн молока, з яких 101,8 тис. тонн (30 %) поступило на переробні підприємства. Протягом січня-вересня поточного року середня ціна однієї тонни молока, реалізованої на переробні підприємства порівняно з відповідним періодом минулого знизилась на 240 грн. (25%) і становила 730 грн. За продане на переробні підприємства молоко сільгосптоваровиробникам в поточному році нараховано 11,7 млн. грн. доплат, що на 8,7 млн. грн. менше минулорічного через зниження закупівельних цін на молоко та оптових - на молочну продукцію.
Колегія визнала недостатньою роботу начальників управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій Станично-Луганського, Антрацитівського, Міловського, Сватівського та Перевальського районів з розвитку молочного скотарства.
Управлінням агропромислового розвитку РДА доручено в грудні поточного року розглянути скореговані програми по розвитку молочного скотарства на колегіях райдержадміністрацій, в І кварталі 2007 року вийти з пропозиціями щодо розгляду цієї програми на сесіях місцевих рад та передбачити підтримку галузі з місцевих бюджетів в 2007 році. Також управлінням слід направити зусилля на дотримання санітарно-ветеринарних вимог виробництва, підвищення якості продукції, укомплектування виробничих підрозділів зооветспеціалістами; модернізацію та переоснащення діючих, законсервованих та будівництва нових тваринницьких ферм із залученням централізованих капіталовкладень, приватних інвестицій та власних коштів сільгосппідприємств.
Спеціалісти структурних підрозділів Головного управління агропромислового розвитку спільно з вченими мають відпрацювати та узагальнити районні програми та винести в І кварталі 2007 року на розгляд сесії обласної ради «Програму розвитку молочного скотарства в 2007 році» з детальними розрахунками сум асигнувань на її реалізацію. Під потреби тваринництва має бути скоригована і структура посівних площ.
ВАТ СГП «Селекція племресурси» та ТОВ «Луганьплемсервіс» доручено підвищити рівень селекційно-племінної роботи й відтворення стада шляхом розширення племінної бази планових порід великої рогатої худоби, підвищення генетичного потенціалу поголів’я. Крім того, цим службам необхідно забезпечити 100-відсоткове штучне запліднення поголів’я корів і телиць в сільгосппідприємствах і не менше 50 відсотків їх чисельності в господарствах населення.
Асоціації «Луганськмолоко» власникам молокопереробних підприємств рекомендовано провести роботу щодо створення власних сировинних зон, залучення інвестицій в галузь молочного скотарства, облдержресурсінспекції - посилити контроль за якістю молока, а також укладанням договорів на його закупівлю у товаровиробників всіх форм власності.