04 грудня 2006,17:35
Питання погашення заборгованості із зарплати знаходиться на особливому контролі в облдержадміністрації.

Про стан заборгованості із виплати зарплати на підприємствах області розповів на брифінгу начальник Головного управління економіки Луганської облдержадміністрації Альберт Зінченко. Він підкреслив, що це питання знаходиться на особливому контролі губернатора, структурних підрозділів облдержадміністрації. В області регулярно проводяться засідання обласної, міських і районних комісій з питань забезпечення своєчасності та повноти сплати податків і погашення заборгованості із заробітної плати та соціальних виплат. З метою здійснення контролю за додержанням законодавства про працю спеціалістами управлінь праці та соціального захисту населення міст та районів області проводяться перевірки підприємств, у тому числі тих, що мають заборгованість із зарплати. У разі необхідності матеріали перевірок направляються до прокуратури.
Як зазначив Альберт Зінченко, заборгованість із заробітної плати станом на 1 листопада 2006 року становила 89,8 млн. грн., що на 3,5 % менше, ніж у попередньому місяці. У тому числі по економічно-активним підприємствам 46 млн. грн. За його словами, на 1 грудня очікується зменшення заборгованості із зарплати більш ніж на 3 млн. грн. В грудні заборгованість намічено скоротити ще на 3-4%. Альберт Зінченко зазначив, що це залежить, в першу чергу, від державного фінансування галузей, зокрема, вугільної.
По підприємствах-банкрутах та підприємствах, що перебувають в процедурі санації, питаннями заборгованості на яких займаються спеціалісти Головного управління економіки, вже спостерігається позитивна динаміка погашення боргів із зарплати близько 4,4%. Розпочалось погашення заборгованості по ряду таких підприємств, на які зайшли інвестори.
Номінальна середньомісячна заробітна плата у січні–жовтні 2006 року, нарахована на одного штатного працівника, становила 998,80 грн., що на 28,2% більше, ніж за відповідний період 2005 року. За цим показником область посідає 6 місце серед регіонів України. Розмір середньої заробітної плати у жовтні 2006 року становив 1074,26 грн і перевищував рівень мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб у 2,9 та 2,1 раза відповідно.