08 грудня 2006,10:57
Луганські пропозиції розглянуто у Верховній Раді України

Проблеми, пов’язані з нарахуванням та відшкодуванням ПДВ підприємствам Луганської області, протягом останніх місяців набули свого резонансу. Для їх розв’язання у жовтні поточного року було створено спеціальну комісію, до складу якої ввійшли губернатор Луганщини Олександр Антіпов, його заступники Володимир Кривуля й Володимир Заблоцький, голова ДПА в Луганській області Андрій Мироненко, керівники митної служби, МВС, СБУ, Прокуратури, КРУ, управління Держказначейства в Луганській області, представники громадських організацій й директори великих підприємств – Алчевського меткомбінату, Сєвєродонецького об’єднання «Азот» і ЗАТ «ЛИНІК».
Результатом роботи спеціальної комісії cтали пропозиції щодо змін податкового законодавства, які було направлено до голови Верховної Ради України Олександра Мороза. Про це повідомили в ДПА в Луганській області.
Зокрема, у листі голови облдержадміністрації Олександра Антіпова до спікера зазначено, що на 2007 рік розрахункові показники по збору податку на додану вартість для Луганщини встановлено в розмірі 1,7 млрд. грн. Це більше рівня поточного року майже в 2 рази. Втім, наявна база оподаткування не дає можливості виконати це завдання в повному обсязі. Однією з причин такого стану розрахунків з бюджетом, на думку губернатора області, є значний «тіньовий» рух фінансових потоків та застосування різних схем оптимізації податкових зобов’язань в рамках чинного законодавства.
За словами Олександра Антіпова, на базу оподаткування впливає і здійснення експортних операцій, які поточного року в 1,5 раза перевищили минулорічний рівень.
“Одним із заходів, що може сприяти забезпеченню зростання надходжень податку на додану вартість до бюджету, – впевнений Олександр Антіпов, – є запровадження механізму розмежування коштів, отриманих за реалізовану продукцію на суму ПДВ, який належить державі, та власних коштів суб’єкта господарювання. Для цього необхідно відкрити в установах банків крім розрахункових рахунків підприємств спеціальні рахунки по розрахунках з податку на додану вартість.
Кошти на спеціальних рахунках підприємств повинні використовуватися тільки для розрахунків з податку на додану вартість (зарахування сум ПДВ за відвантажену продукцію, сплата ПДВ постачальникам продукції, сплата податку на додану вартість до бюджету, проведення відшкодування ПДВ з бюджету).
На думку Олександра Антіпова, така система зменшить як використання «тіньових» схем ухилення від оподатковування, так і незаконне відшкодування податку на додану вартість з державного бюджету. Більш того, це дозволить ввести механізм автоматичного відшкодування податку на додану вартість органами казначейства та істотно підвищити керованість і прогнозованість процесу мобілізації податку на додану вартість, запобігти незаконному відшкодуванню ПДВ і залучити до державного бюджету додаткові кошти.
До речі, практика розподілу фінансових потоків на розрахункові та з податку на додану вартість вже давно існує в Україні. Її застосовують вугільники. І доволі вдало. То ж, спираючись на позитивний досвід, Олександр Антіпов вважає за доцільне внести зміни до Закону України «Про податок на додану вартість», які передбачали б обіг коштів з ПДВ на окремих спеціальних поточних рахунках підприємств із спеціальним режимом їх використання.
Пропозиції від Луганської області було уважно розглянуто й проаналізовано головою комітету з питань фінансів і банківської діяльності Петром Порошенком. Зокрема, він зазначив, що всі порушені питання є важливими, але можуть бути вирішені лише шляхом законодавчого врегулювання. За словами Петра Порошенка, на даний момент в Комітеті опрацьовуються пропозиції щодо доходної частини Державного бюджету України на 2007 рік, а тому під час розгляду відповідних законодавчих актів буде враховано думки і зауваження луганчан.