13 грудня 2006,11:08
На 12,2% зріс обсяг промислового виробництва Луганської області у листопаді 2006 року.

За даними Головного управління статистики у Луганській області, у листопаді 2006 року порівняно з жовтнем поточного року загальний обсяг промислового виробництва області зріс на 12,2%. За цей період збільшили виробництво 47,2% підприємств, скоротили – 43,4%, зовсім не працювали у звітному місяці – 9,4% підприємств.
Не досягнуто рівня показників попереднього місяця звітного року на підприємствах добувної промисловості – на 7,3%. Серед 8 вугільних об’єднань 4 перевищили рівень попереднього місяця. Приросту обсягів продукції досягли державні підприємства “Первомайськвугілля”, “Донбасантрацит”, “Луганськвугілля” та ВАТ “Лисичанськвугілля”.
На результати роботи по області вплинула робота підприємств обробної промисловості, де виробництво збільшено проти жовтня 2006 року на 17,2%. Це було забезпечено перевищенням обсягів виробництва на підприємствах з виробництва коксу та продуктів нафтоперероблення у 2 рази, машинобудування – на 56,3%, легкої промисловості – на 36,6%, виробництва деревини та виробів з неї – на 8,3%, хімічної і нафтохімічної промисловості – на 5%. Підприємства, що займаються виробництвом та розподіленням електроенергії, у листопаді 2006 року збільшили виробництво проти попереднього місяця на 13,5%.
Перевищили обсяги виробництва жовтня поточного року промислові підприємства 9 міст і 5 районів. Значний приріст обсягів виробництва продукції одержано підприємствами міст Лисичанська - на 144,6%, Стаханова - на 39,2%, Брянки - на 30%), Первомайська - на 21,9%, Кіровська - на 16,5% та районів: Слов’яносербського - на 12%, Лутугинського - на 10,2%.
У листопаді 2006 року виробництво промислової продукції області скоротилося проти відповідного місяця торік на 16,9%, у тому числі в обробній промисловості – на 21,4%. Підприємства добувної промисловості збільшили обсяги виробництва на 1,8%, виробництва та розподілення електроенергії – на 28,6%.
Виробництво продукції за січень-листопад поточного року збільшилося проти аналогічного періоду минулого року на 0,9%. Значно кращі показники, ніж взагалі по області, досягнуто підприємствами, які займаються виробництвом та розподіленням електроенергії, де виробництво продукції збільшено на 18%. Обсяг промислового виробництва за 11 місяців 2006 року підприємствами добувної промисловості збільшено на 7,1%.
З головних видів продукції промисловості, які вироблялися у січні–листопаді поточного року зріс випуск скла-флоату і скла з шліфованою або полірованою поверхнею листового, цегли керамічної невогнетривкої будівельної, резервуарів та цистерн металевих, светрів, джемперів та аналогічних трикотажних виробів, деревини, коксу та напівкоксу з вугілля кам’яного, коксу газового, соди кальцинованої, аміаку синтетичного, волокон хімічних, радіаторів центрального опалення без електричного підігріву з металів чорних, насосів відцентрових для перекачки рідин та підйомників рідин, апаратури електричної низьковольтної, електроенергії, у порівнянні як з попереднім, так і аналогічним місяцем та періодом минулого року.
За 10 місяців 2006 року підприємствами Луганської області реалізовано промислової продукції (робіт, послуг) на 33 млрд. грн. За обсягами реалізованої продукції Луганська область займає 3 місце в Україні і її доля складає 8,9%. У структурі реалізації 77,3% складає продукція обробної промисловості, з якої найбільша частка припадає на продукцію підприємств з виробництва коксу та продуктів нафтоперероблення - 36%, металургії та оброблення металу - 21,3%, хімічної та нафтохімічної промисловості - 8,8%.