19 грудня 2006,15:46
Глава Секретаріату Президента України Віктор Балога бере під особистий патронат Лутугинську школу-інтернат, що на Луганщині.

Глава Секретаріату президента України бере під власну опіку Лутугинську обласну спеціальну загальноосвітню школу-інтернат. Про це сповістив вихованців та педагогів школи радник Віктора Балоги Олександр Штепан. Сьогодні, в день Святого Миколая, він відвідав цей заклад, де живуть та навчаються 262 дитини, які залишилися без батьків. Від імені керівника президентського секретаріату Олександр Штепан вручив їм подарунки: кожна дитина отримала з його рук мішечок із солодощами, іграшками та „миколайчиком” – спеціально виготовленим святковим пряником у вигляді маленького сонечка. Також школа отримала від Віктора Балоги новий телевізор та зимові санки та обіцянку, що Голова Секретаріату обов’язково навідається до Лутугиного і відтепер дуже часто буде спілкуватися з вихованцями школи-інтернату.
„Свято Миколая робить усіх, і дітей, і дорослих добрішими”, – сказав Олександр Штепан и побажав дітям, щоб їх дитинство за допомогою чуйних та турботливих педагогів та інших дорослих було радісним та світлим. У відповідь діти передали Віктору Балозі свої подарунки, зроблені власноруч, й заспівали гостям, що завітали святкового дня до їх дому, вітальні пісні. Серед гостей були заступник начальника управління освіти та науки Луганської облдержадміністрації Борис Дяченко, керівники Лутугинського району та його провідного підприємства – Лутугинського комбінату прокатних валків, яке дуже багато допомагає школі-інтернату. Гості оглянули школу інтернат, виставку дитячих робіт, малюнків, вишивок до новорічних свят, поспілкувалися з дітьми у класах.
„Ввечері у нас в школі відбудеться велике свято, діти готували й довго чекали на нього”, - розповіла директор Лутугинської школи-інтернату Любов Шаменко. – А цього року гості з Секретаріату Президента подарували нам справжній святковий настрій. Це видно по відверто радісним обличчям дітлахів.” За словами Любові Шаменко, День Святого Миколая у школі святкується вже сім років поспіль, і діти кожен рік дуже чекають на нього, готують подарунки, концертні номери, намагаються бути чемними, щоб отримати від Святого Миколая подарунки. Сьогодні вранці кожен з них, прокинувшись, знайшов під своєю подушкою солодкий подарунок.
Обласна спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат інтенсивної педагогічної корекції для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без батьківського піклування працює в Лутугино з 1957 року. Фінансується за рахунок коштів обласного бюджету. Як загальноосвітня школа-інтернат з 1982 року реорганізована в спеціальну школі-інтернат для дітей із затримкою психічного розвитку обласного підпорядкування. З серпня 1992 року навчальний заклад реорганізований в спеціальну школу-інтернат інтенсивної педагогічної корекції. Навчання проходить українською мовою. На теперішній час в школі навчається 262 вихованця, працює 72 педагогічних працівника. Соціально-побутове та медичне обслуговування вихованців інтернату здійснюють 49 штатних одиниць персоналу. Школа має комп’ютерні класи, технічні майстерні, кімнати ритміки, хореографії, ЛФК.