22 грудня 2006,11:13
На захисті інтересів прав та інтересів інвалідів

В області мешкає 110 тисяч осіб з обмеженими фізичними можливостями, переважна більшість, яких потребує допомоги та підтримки. Однією із державних структур, яка опікується проблемами цієї категорії громадян є Фонд соціального захисту інвалідів і його відділення. Про основні напрямки діяльності роботи розповів заступник керуючого Луганським відділенням Віктор Боул.
Найвідповідальніше завдання Фонду - виконання програм соціального захисту інвалідів, які фінансуються з Державного бюджету. В 2006 році придбано 110 автомобілів на суму понад 2 млн. грн. Щорічно компенсаційні виплати одержують 3670 інвалідів на бензин, ремонт та транспортне обслуговування автомобілів, і для цього перераховано 576 тис. грн. Санаторно-курортне оздоровлення інвалідів в формі виплат компенсацій профінансовано в обсязі 796 тис. грн.; фінансується встановлення телефонів інвалідам І, II груп та надається грошова допомога. Соціальна, трудова та професійна реабілітація інвалідів здійснюється шляхом фінансової підтримки центрів та відділень реабілітації, технічного переоснащення підприємств громадських організацій інвалідів, професійного навчання, покращення санітарно - гігієнічних умов праці.
Так, з нагоди Міжнародного дня інвалідів відбулося вручення реабілітаційного обладнання (сенсорні кімнати, гравістати, радіо класи) і його одержали Сватівська та Червонопартизанська школи для глухих дітей відділення ранньої реабілітації міст Антрацита та Сєвєродонецька, ряд реабілітаційних установ М.Луганська на загальну суму 851 тис. грн.
Найбільш кропіткою роботою, яку повсякденно виконує Фонд - це контроль за дотриманням підприємствами та організаціями нормативу працевлаштування інвалідів та використання коштів адміністративно-господарських санкцій. В відділенні Фонду на зареєстрованих у відділеннях підприємствах, установах і організаціях, фізичних осіб, які використовують найману працю, фактично працювало 13 тис. 737 інвалідів, що більше ніж в 2004 році. Більше 60% підприємств, які зареєстровані у відділенні Фонду забезпечують 4% норматив по працевлаштуванню інвалідів, що передбачено діючими законодавчими актами, активізована робота по атестації робочих місць інвалідів, а відділення Фонду в цьому допомагає, підприємствам та установам.
Спеціалістами відділення Фонду спільно з представниками прокуратури, податкової адміністрації систематично проводяться перевірки підприємств щодо виконання вимог ст. 19,20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» та достовірності даних. Постійно ведеться претензійна робота. До всіх боржників по сплаті штрафних санкцій пред’являються позовні заяви через господарські суди, що в цілому сприяло підвищенню виконання законодавства суб’єктами господарювання. Завдяки допомозі Фонду, сьогодні інваліди можуть отримувати такі періодичні видання, як «Благовіст», «Промінь», «Дзвони сердець», «Чорнобильська газета», «Пост Чорнобиль», «Наше життя».
Значно більше коштів із спеціального фонду Державного бюджету в останні роки витрачається на навчання осіб з обмеженими фізичними можливостями. Так, у 2006 році профінансовано навчання більше 111 осіб з особливими потребами, в тому числі, у вищих навчальних та професійних закладах, у професійних коледжах, у центрах реабілітації.
Відділення Фонду приймає активну участь в доброчинних та інших благодійних акціях, направлених на підтримку громадських організацій, реабілітаційних, учбових закладів, окремих громадян. За рахунок пожертви підприємств, установ та організацій відділенням Фонду надана грошова допомога в обсязі 50,4 тис. грн., яку одержали понад 400 чол. Фінансувалось проведення фестивалів, конкурсів, «круглих столів», які проводились громадськими організаціями інвалідів.
Останнім часом Фонд соціального захисту інвалідів став більш відкритим і прозорим для Громадської колегії при відділенні Фонду, до складу якої увійшли представники громадських організацій інвалідів.