22 грудня 2006,11:42
Зменшена кількість документів, які надаються громадянам для призначення субсидій

Постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.06 № 1703 „Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива” внесено зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 – у редакції постанови - Кабінету Міністрів України від 22 вересня 1997 р. № 1050.
Відповідно до цих змін, з метою спрощення порядку надання населенню житлових субсидій зменшується кількість документів, які надаються громадянами для призначення субсидій.
Для призначення субсидій громадянину, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, потрібно надати до відділу субсидій довідки про доходи кожної із осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, та відомості про забезпеченість житловою площею та комунальними послугами. У відділі субсидій необхідно заповнити заяву та декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні.
На запит відділів субсидій для нарахування субсидій надають наступні відомості:
- про склад зареєстрованих у житлових приміщеннях - житлово-експлуатаційних організацій або інших органів, визначених місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування; у сільській місцевості – сільські (селищні) ради;
- про фактичне витрачання за попередній період газу, води, електричної та теплової енергії за наявності засобів обліку – організації, які надають ці послуги.
Спрощення порядку надання населенню житлових субсидій не позбавляє громадян відповідальності за достовірність інформації, яку вони надають органам, що призначають субсидії. Надання раніше призначеної субсидії припиняється, якщо громадянином свідомо подано недостовірні дані про доходи та майновий стан, що вплинули на встановлення права на субсидію і визначення її розміру. Суми субсидій, перерахованих (виплачених) внаслідок свідомого подання громадянином документів із неправильними відомостями повинні бути повернені за вимогою органів, що призначають субсидії. У разі неповернення добровільно, питання про їх стягнення вирішуються у судовому порядку.
Відтепер наявність заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг не буде впливати на право призначення субсидії. Разом з тим, громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов’язані щомісячно сплачувати свою обов’язкову частку витрат на оплату цих послуг.
Також чинною залишається норма щодо припинення раніше призначеної субсидії за поданням житлово-експлуатаційних організацій, об’єднань (товариств) співвласників багатоквартирного будинку та організацій, що надають комунальні послуги, якщо громадянин, якому призначено субсидію, не сплачує відповідної частки житлово-комунальних послуг, за винятком випадків, пов’язаних із затримкою у виплаті заробітної плати, пенсії тощо, що підтверджується відповідними документами.
Крім того, до трьох місяців подовжено термін подання документів для призначення субсидій після підвищення цін і тарифів на послуги.