26 грудня 2006,15:03
Губернатор взяв участь у церемонії запуску прокатного стану-3000 на АМК

Сьогодні голова Луганської облдержадміністрації Олександр Антіпов взяв участь в урочистій церемонії прокатного стану-3000 на ВАТ «Алчевський металургійний комбінат». У заході також взяли участь голова Луганської облради Валерій Голенко, голова Ради директорів Корпорації «Індустріальний союз Донбасу» Сергій Тарута, Генеральний директор ВАТ АМК Тарас Шевченко.
Запуск прокатного стану-3000 є черговим етапом Програми реконструкції Алчевського меткомбінату на 2004-2010 роки, яка передбачає модернізацію й реконструкцію агломераційного, доменного й сталеплавильного виробництва, установку електростанції потужністю 300 Мвт і багаторазове зниження шкідливих викидів. Загальна вартість Програми модернізації АМК становить 10 млрд. грн. Корпорація «Індустріальний союз Донбасу», яка володіє контрольним пакетом акцій ВАТ «АМК», має намір інвестувати ці кошти в реконструкцію Алчевського меткомбінату до 2010 року. За словами голови Ради директорів Корпорації «ІСД» Сергія Тарути, підвищення ефективності та соціальної відповідальності бізнесу за рахунок корінної модернізації виробництва в остаточному підсумку призведе до підвищення конкурентноздатності української металургійної галузі й України в цілому.
Прокатний стан - 3000 змонтовано у рекордно короткий термін - за 40 днів. Монтаж його попередника, стана - 2800, тривав у 1955 році 8 місяців. Вартість модернізації стану-2800 у стан-3000 склала 700 млн. грн.
Керівники комбінату зазначили, що необхідність модернізації прокатного стану була продиктована підвищенням вимог споживачів – у першу чергу, газопроводо- і суднобудівників - до якості й асортименту продукції, а також моральним та фізичним старінням діючого обладнання.
До нинішньої модернізації Товстолицьовий цех №2 АМК (ТЛЦ-2, стан-2800) виробляв листи з вуглецевих, низьколегованих та конструкційних марок сталі. Реалізація програми модернізації прокатного стану - 2800 у стан - 3000 дозволила збільшити ширину сталевого листа, підвищити продуктивність виробництва на 20% - до 1 млн. 200 тис. т. листового прокату в рік, знизити витрати металу при виробництві продукції, довести якість продукції до найвищих світових стандартів, виробляти сталеві листи для виготовлення газопровідних труб великого діаметра, які можна буде експлуатувати за будь-яких погодних умов.
ІСД також має намір до кінця 2008 року замінити на комбінаті використовуваний у виробництві природний газ коксовим і доменним газом. Реалізація програми дозволить знизити споживання природного газу на комбінаті на 80%, вартість реалізації проекту - кілька сотень мільйонів доларів.
З 2007 по 2009 рік, відповідно до розробленої програми, на комбінаті будуть побудована третя машина безперервного лиття, другий конвертер, комплекс ще однієї доменної печі обсягом 3,6 тис. кубічних метрів.
В 2007 році на реконструкцію меткобінату планується спрямувати 3,5 млрд. грн.
Як зазначив гендиректор Алчевського меткомбінату Тарас Шевченко, виконання програми реконструкції й розвитку дозволить підприємству досягти максимальних показників у технологічності, ефективності та екологічній безпеці металургійного виробництва.