В ДП «Луганськстандартметрологія» пройшли два засідання обласної дегустаційної комісії в новому складі, на яких були обговорені організаційні питання, розглянуті зразки харчової продукції від 18 підприємств області. Серед заявлених 143 найменувань зразків харчової продукції представлені вироби, які мають задовольнити мінливі потреби і смаки споживачів Луганської області, наприклад кекси в споживчій упаковці за новим державним стандартом ДСТУ 4505:2005 „Кекси. ЗТУ” представили відразу три виробника. Комісія винесла рішення один зразок кексу повернути на доробку, тобто він не відповідав вимогам стандарту за зовнішнім виглядом.
Взагалі не одержали дозвіл на виробництво чотири види продукції: фруктовий лід – через завищений вміст ароматизатора, напої безалкогольні – за невідповідним маркуванням, кекс – за зовнішнім виглядом, торти – з рекомендацією змінити традиційну назву на власну. При спільному обговорені причин та наслідків, виробники одержали від членів дегустаційної комісії професійні рекомендації щодо коригування технологічних параметрів та оформлення виробів, з тим, щоб забезпечити випуск якісної та безпечної продукції.
За одностайним схваленням членів ОДК 14 підприємств розпочнуть випуск 128 нових асортиментних найменувань ковбасних і кондитерських виробів, м’ясних напівфабрикатів, хліба, овочевих салатів, насіння смаженого тощо.
Таким чином, товаровиробники Луганської області одержали дозвіл на початок виробництва нової продукції, а споживачі - нові, зовнішньо привабливі, поживні, а найголовніше, перевірені і безпечні харчові продукти.
Новий склад обласної дегустаційної комісії і нова редакція Положення про неї, в зв’язку з введенням в дію нових нормативних документів, затверджений Розпорядженням голови облдержадміністрації від 23 березня 2007 року № 319. Очолює комісію заступник голови Луганської облдержадміністрації Володимир Кривуля. До комісії також входять начальник Головного управління агропромислового розвитку ОДА Олександр Ольшанський, генеральний директор ДП «Луганськстандартметрологія» Вячеслав Шахов, провідні фахівці Головного управління економіки ОДА, обласної санепідстанції, Головного управління у справах захисту прав споживачів, ДП «Луганськстандартметрологія». Організаційне, матеріально-технічне забезпечення діяльності комісії здійснює Державне підприємство «Луганський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації», в якому обладнане спеціальне приміщення для проведення дегустацій харчових продуктів у відповідності з вимогами стандартів.
|