25 травня 2007,10:07
27 травня працівники хімічної промисловості Луганської області відзначатимуть своє професійне свято.

27 травня своє професійне свято відмічають працівники хімічної промисловості. Хімічна та нафтохімічна промисловість займає одне із провідних місць в економіці Луганської області. За даними Головного управління статистики у Луганській області, галузь представлена 51 підприємством (без урахування статистично малих підприємств), серед яких виділяються ЗАТ “Сєверодонецьке об’єднання “Азот”, Рубіжанський казенний хімічний завод “Зоря”, ВАТ Стаханівський завод технічного вуглецю, ВАТ “Лисичанська сода”, ВАТ Лисичанський завод гумових технічних виробів, ТОВ “Полі–Пак”, кожне з яких відомо не тільки в області, а і за її межами.
У січні-березні 2007 року чисельність штатних працівників підприємств хімічної та нафтохімічної промисловості становила 25,5 тис. осіб, що складає 9,3% від загальної чисельності працюючих на промислових підприємствах Луганської області. За цей період середньомісячна номінальна заробітна плата одного штатного працівника дорівнювала 1196 грн., що у 2,3 раза перевищує рівень прожиткового мінімуму для працездатної особи та у 3 раза – рівень мінімальної заробітної плати. Порівняно з відповідним періодом 2006 року розмір середньої заробітної плати зріс на 17,7%.
На 8,4% збільшились обсяги продукції у хімічній та нафтохімічній промисловості у першому кварталі поточного року проти аналогічного періоду минулого року. Збільшився випуск продукції як у хімічному виробництві - на 4,2%, так і у виробництві гумових та пластмасових виробів - на 55,7%. Збільшено випуск газів промислових - на 3,8%, добрив та азотних сполук - на 8,4%, лаків та фарб - на 19,1%, засобів миючих та для чищення - на 53,4%. З початку року у 5,6 раза зросло виробництво оболонок штучних з затверділих протеїнів чи целюлозних матеріалів, трубок, труб, рукавів, шлангів та фітингів жорстких пластмасових. Збільшився випуск напівфабрикатів гумових - на 16,5%, плит, листів, плівок, фольги і стрічок пластмасових неармованих - на 30,9%.
Обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг) на підприємствах хімічної та нафтохімічної промисловості склав 1056,7 млн. грн., що становить 9,3% від загального обсягу реалізації по області. За питомою вагою в обсязі реалізованої продукції області хімічна і нафтохімічна промисловість займає п’яте місце після виробництва коксу і продуктів нафтоперероблення, металургійного виробництва та виробництва готових металевих виробів, добування паливно-енергетичних корисних копалин, виробництва та розподілення електроенергії, газу та води. В загальному обсязі реалізованої продукції хімічної і нафтохімічної промисловості реалізовано 98,7% сировинної продукції та 1,3% товарів широкого використання.
За перший квартал 2007 року на розвиток підприємств хімічної та нафтохімічної промисловості спрямовано 23,7 млн.грн., що складає 1,5% загального обсягу інвестицій в основний капітал по області. При цьому 85,2% інвестицій використано на розвиток хімічного виробництва. На розвиток підприємств з виробництва гумових та пластмасових виробів прийшлося лише 14,8% загальних інвестицій в галузь.
Більша частка обсягів капітальних вкладень - 65,1% у хімічному виробництві та 83,6% у виробництві гумових та пластмасових виробів - використано підприємствами на придбання машин, обладнання, інструменту та інвентарю. Витрати на будівельні і монтажні роботи становили 27,9% та 16,4% усіх інвестицій відповідно. Так, розвиток підприємств хімічної та нафтохімічної промисловості здійснюється головним чином, за рахунок заміни застарілого обладнання більш удосконаленим та прогресивним на діючих підприємствах.