01 червня 2007,09:19
Луганщина святкує 69-річчя з дня утворення області.

3 червня відзначатиметься 69-та річниця утворення Луганської області. З метою гідного відзначення цієї дати голова Луганської облдержадміністрації Олександр Антіпов підписав розпорядження, яким затвердив заходи з підготовки та проведення урочистостей. Святкові заходи пройдуть по всіх містах та районах області.
Сьогодні на честь 69-ї річниці утворення Луганської області в облдержадміністрації відбудеться урочистий прийом, на який запрошено видатних осіб регіону. Під час проведення урочистого прийому кращі трудові колективи та видатні жителі області будуть нагороджені відзнаками облдержадміністрації та обласної ради та нагородами ЛОБФРІ “Благовіст”.
Безпосередньо 3 червня на Театральній площі м. Луганська відбудеться широке народне гуляння та концерт за участю провідних аматорських колективів.
До Дня утворення Луганської області буде підбито підсумки обласного конкурсу художньої творчості серед студентської молоді “Талановита молодь - у майбутнє”, який тривав протягом травня, та обласного конкурсу на кращу студентську науково-дослідницьку роботу з краєзнавства.
Протягом усього червня в музеях, бібліотеках, інших закладах культури області проводитимуться тематичні експозиції, виставки книжок та робіт народних умільців і художників, „круглі столи”, виховні години для дітей та екскурсії. Фінал обласної військово-спортивної гри, що проводитиметься у червні в дитячому таборі „Мрія” у Кремінському районі, також присвячено 69-ій річниці утворення Луганщини.
До цієї дати також на місцевому телебаченні готуються до ефіру тематичні телепередачі, присвячені історії міст і районів області “Зупинка на місцевості”, “Луганские летописи”, “Дорогие мои земляки”. На радіо планується випуск серії краєзнавчих і літературно-мистецьких програм у тематичних радіоциклах “Над Луганню”, “Акцент”. У FM-діапазоні запроваджується медіа-проект “Мій край”, присвячений історії Луганської області.
Луганська область утворена 3 червня 1938 року. Вона розташована в південно-східній частині України в басейні середнього плину Сіверського Дінця, знаходиться на перехресті основних транзитних шляхів між країнами Європи і Кавказьким регіоном, займає вигідне географічне положення. Територія - 26,7 тис. кв.км. Довжина з заходу на схід - 190 км., з півночі на південь - 250 км. Кількість населення на 01.01.03 - 2507,3 тис. осіб, щільність населення на 1 кв.км - 93,9 осіб. Граничить з областями Росії: Білгородської, Воронезької, Ростовської. Довжина державних кордонів - 776 км. Прикордонні області України: Донецька і Харківська. Адміністративно-територіальний устрій: 37 міст, у тому числі - 14 обласного підпорядкування, 23 - районного підпорядкування; 17 районів; 109 селищ міського типу; 792 сільських населених пунктів.
Луганська область має давню історію. Перші пам’ятки відносяться до палеолітового часу. Після татаро-монгольської навали довгий час територія була малозаселена і навіть мала назву «Дике поле». Інтенсивне заселення почалося в XVII сторіччі після закінчення визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького. Запорізькі козаки створювали свої зимівники, будували села і слободи селяни з лівобережної та правобережної України, з центральних губерній Росії. У першій половині XIX сторіччя землі області входили до різних губерній: Старобільський повіт - до Харківської, Слов’яносербський та Бахмутський повіти - до Катеринославської; до складу війська Донського входили землі Станично-Луганського, Свердловського, Антрацитівського районів. До складу Воронезької губернії входила частина Біловодського району.
У червні 1938 року була заснована Ворошиловградська область, до складу якої увійшли 4 міста, 28 районів. На січень 1939 року в області мешкало 1 млн. 837 тис. чоловік. У 1958 році вона перейменована в Луганську, у 1970 році - у Ворошиловградську, а з 1990 року - знову в Луганську область.