01 червня 2007,10:32
Шість тисяч дітей-інвалідів, що проживають на Луганщині, потребують на особливу увагу та підтримку.

В Луганській області проживає понад 6 тисяч дітей з обмеженими фізичними можливостями. На базі 34 територіальних центрів одиноких непрацездатних громадян, пенсіонерів та інвалідів створено 20 відділень соціальної реабілітації дітей з обмеженими фізичними можливостями. У цих відділеннях проходить реабілітацію 1,5 тисяч дітей з особливими потребами. Також при відділеннях соціальної реабілітації діє багато кружків за інтересами.
У червні 2004 року в м. Луганську було відкрито обласний центр ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження». До Міжнародного дня захисту дітей в цьому центрі, а також в інтернатних установах, відділеннях соціальної реабілітації дітей-інвалідів при терцентрах проводиться низка заходів: святковий концерт художньої самодіяльності «Здрастуй, літо!», конкурс малюнка на асфальті „Веселий олівець», спортивні змагання «Олімпійський майданчик» та світкові обіди з подарунками від Свято-Благовіщенської церкви.
Діти з особливими потребами, які проходять курс реабілітації в обласному Центрі ранньої соціальної реабілітації, візьмуть участь у міському конкурсі «Міні-Містер» та «Міні-Міс Луганочка», який відбудеться 1 червня у приміщенні театру ляльок.

У підпорядкуванні Головного управління праці та соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації функціонує два дитячих будинки-інтернати на 330 ліжко-місць та ПТУ- інтернат для інвалідів на 300 місць. В інтернатних закладах діти-інваліди забезпечені соціально-побутовим обслуговуванням, цілодобовим медичним обслуговуванням, житлом у межах санітарної норми, твердим та м’яким інвентарем; раціональним чотириразовим харчуванням, зокрема й дієтичним, протезно-ортопедичними виробами.
При Краснодонському та Ровеньківському дитячих будинках-інтернатах функціонують підсобні сільські господарства, де вихованці проходять підготовку до трудового навчання. Придбання навиків особистої гігієни та самообслуговування складає передумови для соціально-психологічної реабілітації дітей-інвалідів.
Свій вільний час вихованці дитячих будинків-інтернатів та ПТУ-інтернату для інвалідів проводять у бібліотеках, які оснащені навчальною та художньою літературою, а також наглядним матеріалом. У дитячих інтернатних установах постійно проводяться спортивно-оздоровчі заходи: шахово-шашкові турніри, малі олімпійські ігри, спортивні змагання. На базі ПТУ-інтернату для інвалідів обласний центр інвалідного спорту проводить з вихованцями заняття у секціях легкої атлетики, пауерліфтінгу, настольного тенісу, баскетболу, волейболу, футболу та шахів.
Однією з форм соціальної реабілітації та допомоги сім’ї є можливість одержування дітьми-інвалідами та підлітками професії. У цьому напрямку значну роль відіграє Луганське обласне ПТУ-інтернат для інвалідів. Учні ПТУ-інтернату одержують освіту з восьми спеціальностей: кравець, взуттьовик, складальник верху взуття, закрійник, оператор ПК, виконавець художньо - оформлювальних робіт, взуттьовик з ремонту взуття, оператор комп’ютерної верстки.