04 червня 2007,10:55
Ситуація на споживчому ринку Луганщини відносна стабільна.

Державна інспекція з контролю за цінами в Луганській області повідомляє, що за даними моніторингу цін на основні споживчі товари на підприємствах торгівлі та продовольчих ринках області за третю декаду травня 2007 року цінова ситуація на основні споживчі товари характеризується наступними змінами.
Так, відбувалося подальше зниження роздрібних цін на яйця курячі, обумовлене зниженням оптово-відпускних цін товаровиробниками області. Зниження середнього рівня роздрібних цін на яйця курячі на підприємствах торгівлі відбулося на 9,8% - з 3,07 до 2,77 грн/дес., на продовольчих ринках - на 8,3% - з 3,02 до 2,77 грн/дес.
Моніторингом зафіксовано зниження середніх цін на масло вершкове, як на підприємствах торгівлі - на 1,8% з 15,28 до 15,01 грн/кг, так і на продовольчих риках області - на 3,5% з 15,90 до 15,35 грн/кг, за рахунок зниження оптово-відпускних цін окремими товаровиробниками області.
За оперативними даними моніторингу середніх рівнів роздрібних цін на підприємствах торгівлі по регіонах України, що проводиться органами державного контролю за цінами, станом на 30 травня 2007 року в 4 регіонах відбулося підвищення середніх цін на хліб з борошна пшеничного вищого, першого ґатунків та житньо-пшеничного від 0,5 до 3%, проте, роздрібні ціни на хліб усіх ґатунків в Луганській області залишаються стабільними.
Також, стабільними на підприємствах торгівлі області залишаються середні роздрібні ціни на борошно пшеничне вищого ґатунку та макаронні вироби, майже стабільними залишаються ціни на крупи, незначні (до 1%) коливання цін на них обумовлені коливанням торговельних надбавок. Цінова ситуація по Україні на дані продовольчі товари характеризується підвищенням середніх цін в окремих регіонах у межах від 0,2 до 4,4%.
Протягом останньої декади травня в 9 регіонах України відбулося зниження середніх роздрібних цін на молоко жирністю 2,5%, середня ціна по Україні знизилася на 0,4% - з 2,72 до 2,71 грн/л, проте, в Луганській області роздрібні ціни на молоко залишаються достатньо високими, середній рівень роздрібної ціни дорівнює 3,20 грн/л, що є найвищим показником. Ціни на сметану та масло тваринне знизилися по окремих регіонах України від 0,1 до 7,4%, дана цінова ситуація характерна і для Луганської області.
За даними моніторингу цін на продовольчих ринках області протягом третьої декади травня поточного року середні роздрібні ціни на молоко та молочні вироби продовжували знижатися на 1,6-3,5%, що обумовлено сезонними факторами виробництва. Зростання середніх цін на продовольчому ринку області зафіксовано на олію соняшникову на 1,1% та крупу гречану на 1,7%.
Також, зростання середніх рівнів роздрібних цін від 1,6% до 7,9% спостерігалося на картоплю та окремі овочі (морква, буряки, цибуля ріпчаста), проте, середні роздрібні ціни на капусту білоголову знизилися на 8% - з 3,86 до 3,55 грн/кг, що обумовлено насиченням ринку продукцією нового урожаю. Дана цінова ситуація на картоплю та овочі характерна для України в цілому, зокрема, підвищення середніх цін по Україні відбулося у наступних розмірах: картопля - на 0,6%, морква - на 6,2%, буряк - на 7% та цибуля ріпчаста - на 4,5%, зниження середніх цін на капусту білоголову по Україні відбулося на 5%.