04 червня 2007,13:39
Контроль за додержанням природоохоронного законодавства на території Луганщини здійснюватиме Держекоінспекція в Луганській області.

Контроль за додержанням природоохоронного законодавства на території Луганщини здійснюватиме Державна екологічна інспекція в Луганській області. Про це повідомив журналістам її начальник Анатолій Гацько на брифінгу в облдержадміністрації. Відтепер Державна екологічна інспекція є відокремленим територіальним підрозділом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України. До цього часу інспекція діяла у складі обласного управління охорони навколишнього природного середовища.
За словами Анатолія Гацька, інспекція покликана в межах своїх повноважень забезпечувати реалізацію державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів, поводження з відходами (крім поводження з радіоактивними відходами), екологічної та в межах своєї компетенції радіаційної безпеки на території області.
Задля реалізації покладених завдань інспекція обстежує підприємства, установи і організації, військові та оборонні об’єкти, об’єкти органів внутрішніх справ, СБУ та Державної прикордонної служби у місцях їх постійної дислокації, обмежує чи зупиняє їх діяльність, а також експлуатацію певних об’єктів (у тому числі будівництво, реконструкцію та розширення об\'єктів, а також роботи на територіях та об\'єктах природно-заповідного фонду, не передбачених відповідним режимом). При цьому інспекція наділена правом опломбовувати приміщення, устаткування та апаратуру підприємств, установ, організацій та об\'єктів, стосовно яких було прийняте рішення про обмеження чи зупинення їх діяльності та доставляти осіб, які вчинили порушення вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища, до органів внутрішніх справ. В разі необхідності спеціалісти екоінспекції уповноважені застосовувати вогнепальну зброю і спеціальні засоби під час виконання своїх службових обов’язків.
Від часу свого утворення (з кінця березня 2007 року) новоутворена регіональна екоінспекції вже провела спільно з Управлінням Державтоінспекції операцію “Чисте повітря” з метою зниження показників викидів від автотранспорту. Перший етап операції тривав з 14 травня по 4 червня поточного року. В результаті проведених рейдових перевірок складено 417 протоколів, накладено штрафних санкцій на загальну суму 10 тис. 319 грн. За підсумками минулорічної подібної операції складено 110 протоколів, а загальна сума накладених штрафів склала близько 2 тис. грн.
За словами Анатолія Гацька, одним з основних напрямків роботи інспекції є боротьба з незаконним видобутком корисних копалин. Працівниками інспекції виявлено факт свавільного видобутку піску на території ботанічного пам’ятнику природи “Балка Плоская” в Лутугинському районі. Шкода, заподіяна розробниками державі, становить близько 2 млн. грн. „Зараз ця справа знаходиться у стадії порушення кримінальної справи”, – зазначив Анатолій Гацько.
Ведеться контроль за додержанням вимог земельного законодавства та раціональним використанням землі. Зокрема на території Станично-Луганського району викрито факт відведення 5 земельних ділянок, на яких проводиться видобування піску, в той час як ділянки виділялися для ведення присадибного господарства та будівництва. Також встановлено, що держакти на землю, зареєстровані Ольховською селищною радою, не відповідають даним державної реєстрації кадастрового центру. На теперішній час проводиться підготовка матеріалів для передачі в прокуратуру області.
Окремим напрямком роботи Держекоінспекції є контроль за додержанням природоохоронного законодавства на вугільних підприємствах області. Анатолій Гацько заявив, що очолювана їм інспекція готова йти на найжорсткі заходи відносно гірничих підприємств, але розуміє, що шахти зараз є гострою соціальною проблемою. Тому зупиняти їх роботу ніхто не збирається, але до керівників будуть прийматися усі можливі за законодавством заходи.
Також головний держінспектор з охорони навколишнього середовища в луганській області зазначив, що інспекція має за одне з основних завдань боротьбу із засміченням населених пунктів Луганщини. До керівників міст та районів області вже направлені приписи з вимогами ліквідувати несанкціоновані сміттєзвалища твердих побутових відходів на території міст та районів. За словами Анатолія Гацька, тепер за невиконання цих вимог будуть каратися адміністративною відповідальністю не начальники ЖЕКів, а мери міст та голови райдержадміністрацій. Він вважає, що це буде більш ефективний спосіб позбутися великої кількості звалищ побутового сміття, яких тільки на території обласного центру Луганщини налічується більше 30.
Як повідомив Анатолій Гацько, зараз державною екологічною інспекцією разом з іншими природоохоронними структурами області розробляється спільний план скоординованих дій щодо охорони навколишнього середовища на території Луганщини.