04 червня 2007,16:49
Міжнародний науково-практичний семінар з проблем діагностики, реабілітації і соціалізації дітей з вадами слуху відкрився в Луганську.

Сьогодні в Луганській обласній спеціальній школі-інтернаті для дітей з вадами слуху відкрито Міжнародний науково-практичний семінар за темою «Проблеми ранньої діагностики і ранньої реабілітації дітей з вадами слуху», який продовжиться до 8 червня поточного року.
Семінар організовано за підтримки Міністерства освіти і науки України в рамках проекту «Привіт» програми Уряду Нідерландів МАТРА. Проект, спрямований на покращення діагностики, освіти та соціального супроводу дітей дошкільного віку з порушенням слуху в Україні, реалізовується з квітня 2005 року в шести областях України і триватиме до грудня 2007 року.
На цей час семінари-тренінги вже проведені в чотирьох спецшколах-інтернатах Чернігова, Чернівців, Хуста та Кіровограда, де разом з українськими фахівцями своїм досвідом ділилися спеціалісти з Нідерландів, Польщі, Румунії та Білорусі, були опрацьовані загальні підходи до вирішення практичних питань щодо раннього втручання в корекційну роботу з дітьми, які мають вади слуху.
Впродовж роботи семінару педагоги Луганської спеціальної школи-інтернату ознайомлять учасників з досвідом впровадження сучасних технологій корекційного навчання дітей з особливостями розвитку. Також обговорюватимуться шляхи вирішення проблеми соціалізації дітей з вадами слуху у суспільство.
Як зазначила начальник управління освіти та науки облдержадміністрації Ірини Цимбал, на Луганщині проводиться цілеспрямована і продуктивна робота з реалізації державної політики щодо дітей з вадами розвитку. З 30 шкіл-інтернатів, 14 – спеціальні учбові заклади, в яких навчається більше 2,5 тисяч дітей, 730 з яких – інваліди, 3 навчальні заклади в області – для глухих та дітей, що слабо чують.
«Завдяки увазі і підтримці керівництва області, за останні роки вдалося значно укріпити матеріально-технічну базу цих установ, провести капітальні ремонти, придбати нові меблі, сучасні комп’ютерні класи, поповнити автопарки новими мікроавтобусами», - відзначила Ірина Цимбал. За її словами, у 2007 році на утримання таких закладів в обласному бюджеті передбачено 87,6 млн.грн. Вперше в 2006-2007 роках на придбання корекційно-реабілітаційного обладнання для спеціальних шкіл-інтернатів з державного бюджету виділено 4,2 млн.грн.
«Сьогодні ми активно працюємо над вдосконаленням учбово-матеріальної і лікувально-корегувальної бази», - зазначила Ірина Цимбал. Так, в минулому році на базі Рубіжанської спеціальної школи-інтернату для дітей з послабленим зором відкрито Учбово-реабілітаційний центр «Кришталик». З вересня у трьох спеціальних школах-інтернатах заплановано відкриття десятих класів та їх подальша реорганізація у спеціальні школи-інтернати з трудовим навчанням.