06 червня 2007,10:38
Погашення заборгованості із зарплати по підприємствах-банкрутах на особливому контролі в облдержадміністрації.

Головним управлінням економіки Луганської облдержадміністрації здійснено аналіз стану заборгованості із виплати заробітної плати по підприємствах, до яких впроваджуються процедури банкрутства. Аналіз показав, що основними причинами наявності заборгованості по цій групі підприємств є невиконання планів санації, у тому числі щодо погашення боргів із виплати заробітної плати, а також затягування термінів провадження процедур санації. Основними шляхами вирішення проблеми погашення заборгованості є відпрацювання планів санації спільно з галузевими управліннями облдержадміністрації, ДПА, УПФУ в Луганській області, обласним відділом з питань банкрутства, комітетами кредиторів та органами місцевого самоврядування.
Станом на 1 травня поточного року серед підприємств, що проходять процедури банкрутства, найбільші обсяги заборгованості з виплати заробітної плати мають ДП ВО «Луганський верстатобудівний завод», ВАТ «Лисичанський завод гумових технічних виробів», ВАТ «Сєверодонецький приладобудівний завод», ВАТ «Завод «Красний Луч» та ВАТ «Краснолуцький машинобудівельний завод». Головним управлінням економіки вживаються заходи щодо створення умов для виходу з кризи підприємств, що знаходяться у різних стадіях банкрутства. Разом з податковими органами та ПФУ вивчені проблемні питання територій щодо банкрутства та надано пропозиції для їх вирішення.
З метою відстеження ефективності провадження процедур банкрутства на підприємствах області проводиться щомісячний моніторинг з цього питання, у тому числі щодо виконання графіків погашення заборгованості з виплати заробітної плати. Під головуванням начальника Головного управління економіки та за участю керівників та фахівців галузевих управлінь облдержадміністрації, податкових органів та ПФУ, обласного відділу з питань банкрутства, підприємств-банкрутів та учасників комітетів кредиторів розглянуто та надано пропозиції щодо виходу з кризи ДВАТ «Завод по ремонту гірничошахтного обладнання «Супутник» та ВАТ «Сєверодонецький приладобудівний завод». Відпрацьовано ряд історій реалізації процедур банкрутства, внаслідок чого направлені в Міністерство економіки України матеріали на позбавлення ліцензій по 6 арбітражних керуючих.