08 червня 2007,09:32
Підприємства машинобудування Луганщини нарощують обсяги випуску товарної продукції.

За даними Головного управління економіки Луганської облдержадміністрації, сьогодні питома вага продукції машинобудування становить 6,2% у структурі промислового виробництва області. Підприємства галузі нарощують обсяги випуску товарної продукції. У 2006 році темп росту виробництва склав 105,7% порівняно з 2005 роком, у 2007 році очікується зростання до 120%. У 2006 році наростили обсяги виробництва ДП «Попаснянський вагоноремонтний завод», ЗАТ «Краснодонський завод «Автоагрегат», ЗАТ «Первомайський механічний завод» та ЗАТ «Луганський ливарно-механічний завод». Допустили спад ДП ВО «Луганський верстатобудівний завод», ЗАТ «Луганський завод колінвалів», ВАТ «Свердловський машинобудівний завод», ВАТ «Первомайський електромеханічний завод», ЗАТ «Консорціум «УкрБат», ВАТ ХК «Луганськтепловоз». Основними причинами зниження обсягів виробництва є неплатоспроможність споживачів продукції - підприємств вугільної галузі оплачувати замовлення, недостатність обігових коштів та кількості замовлень на виготовлення продукції, матеріалів та комплектуючих, зростання цін на енергоносії.
Протягом 2006-2007 років підприємствами галузі проводилися заходи, спрямовані на освоєння нових видів продукції, впровадження нових прогресивних технологічних процесів, підвищення якості та конкурентоспроможності продукції, збільшення продуктивності праці. У І кварталі поточного року підприємствами машинобудівного комплексу вироблено товарної продукції на суму 612,7 млн. грн. або 165,8% до аналогічного періоду минулого року. До кінця року планується довести обсяг виробництва до 120%. Це відбудеться за рахунок збільшення виробництва ВАТ «Стахановський вагонобудівний завод», ВАТ ХК «Луганськтепловоз», ДП «Попаснянський вагоноремонтний завод», ЗАТ «Краснодонський завод «Автоагрегат», ЗАТ «Первомайський механічний завод», ЗАТ «Лисмаш» та ЗАТ «Термо».
У 2008 році у машинобудівній галузі прогнозується темп зростання на 10% за рахунок нарощування випуску товарної продукції, реструктуризації виробництва, фінансового оздоровлення підприємств галузі по основних пріоритетних напрямках, освоєння виробництва нових видів конкурентноздатної продукції, технічного переоснащення, відновлення платоспроможності підприємств, що знаходяться в процедурі санації. На фоні постійного нарощування обсягів виробництва підприємства галузі мають збитковий фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування. У 2006 році ними отримано збитковий фінансовий результат у сумі 38,5 млн. грн., при цьому 60,4% підприємств отримали прибуток на суму 58,3 млн. грн., 39,6% підприємств отримали збиток у сумі 96,8 млн. грн. Проведений аналіз показав, що галузь машинобудування має тенденцію до стабільної роботи та скороченню збитковості. У 2007 році підприємствами очікується отримання прибутку за результатами діяльності у сумі 11 млн. грн. за рахунок залучення інвесторів на ВАТ «Завод «Красний Луч», ВАТ «Сєверодонецький приладобудівний завод», ВАТ «ХК «Луганськтепловоз», а також збільшення обсягів виробництва, розширення географії постачань та освоєння нових видів конкурентоспроможної продукції на рівні світових зразків, підвищення якості, поширення виробничої кооперації між машинобудівними та вугільними підприємствами.