08 червня 2007,10:18
Стан пожежної безпеки в архівних установах Луганщини обговорили учасники засідання колегії Державного архіву Луганської області.

Стан пожежної безпеки в архівних установах області проаналізували учасники розширеного засідання колегії Державного архіву Луганської області. На ньому були присутні заступники голів райдержадміністрацій і міських голів, відповідальні за архівну справу, начальники архівних відділів місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, керуючі трудовими архівами, співробітники Держархіву області.
Як зазначив директор Держархіву Микола Старовойтов, протипожежною сигналізацією обладнано архівні відділи Попаснянської та Слов’яносербської райдержадміністрацій. Водночас головами Антрацитівської, Біловодської, Білокуракинської, Марківської, Новоайдарської, Перевальської, Старобільської райдержадміністрацій і Алчевської, Антрацитівської, Краснолуцької міських рад доручення губернатора щодо забезпечення протипожежного захисту архівних документів не виконано.
На сьогодні сигналізаціями обладнано 21 архівний відділ райдержадміністрацій та міськрад і 5 трудових архівів із 45 архівних установ області. З цієї причини директор Державного архіву дав негативну оцінку стану пожежної безпеки в названих районах та містах і відзначив, що начальники архівних відділів виконують все, що від них залежить для підтримки рівня протипожежного стану. Види робіт, що не вимагають матеріальних витрат, виконані в повному обсязі. Однак, цього недостатньо для створення оптимальних умов гарантованої збереженості документів, тому що сигналізаціями обладнані не всі архівні установи. Ця проблема повинна вирішуватися на рівні голів райдержадміністрацій та міських рад.
За прийнятими на колегії рішеннями, до 1 вересня поточного року всі архівні установи області повинні бути обладнані пожежною та охоронною сигналізаціями. Приміщення та сховища Держархіву оснащено вогнегасниками, металевими стелажами, системою охоронно-пожежної сигналізації, виведеною на пульт централізованої охорони та забезпечені цілодобово охороною. Охоронний режим регламентовано спеціальними інструкціями. Зберігання ключів від робочих кімнат і сховищ в позаробочий час організовано згідно із чинними нормативними вимогами.
Також в ході колегії Держархіву Луганської області розглядалися питання про стан збереженості документів Національного архівного фонду в Державному архіві Луганської області та роботу філії кафедри «Архівознавство» при Державному архіві області та інші питання, пов’язані з подальшим розвитком архівної справи області.
Мережа архівних установ Луганській області складається з Держархіву області, 17 архівних відділів райдержадміністрацій, 14 архівних відділів міських рад та 14 трудових архівів. В них зберігається 1 млн. 682 тис. 12 архівних одиниць.