08 червня 2007,10:35
10 червня працівники легкої промисловості Луганщини відзначатимуть професійне свято.

10 червня в Україні відзначається День працівників легкої промисловості. Легка промисловість, яка виробляє товари першої необхідності, відноситься до найбільш соціально значущих галузей промисловості. У Луганській області вона представлена 30 підприємствами, на яких зайнято 4,4 тис.осіб, або 1,6% від загальної чисельності працюючих на промислових підприємствах.
За даними Головного управління статистики у Луганській області, за чотири місяці 2007 року підприємствами легкої промисловості реалізовано продукції власного виробництва на 30,5 млн.грн., у тому числі продукції текстильного виробництва: одягу, хутра та виробів з хутра – на 29,2 млн.грн., виробництва шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів – на 1,3 млн.грн.
Фінансовий результат підприємств легкої промисловості від звичайної діяльності до оподаткування за січень-березень 2007 року становив 0,7 млн.грн. прибутку. Протягом трьох місяців прибутково працювали 50% підприємств та отримали 2,2 млн.грн. прибутку.
На підприємствах області зосереджено виробництво майже всіх основних видів товарів легкої промисловості, які виробляються в Україні. За січень-квітень 2007 року Луганська область дала країні 9% пальт, напівпальт, курток теплих та виробів аналогічних жіночих та дівчачих, з тканини; 3,9% суконь та сарафанів жіночих та дівчачих, з тканини; 2% светрів, джемперів, пуловерів, жилетів та виробів аналогічних трикотажних машинного чи ручного в’язання; 0,5% взуття. Проти аналогічного періоду минулого року в області збільшено випуск курток вітрозахисних та виробів аналогічних жіночих та дівчачих, з тканини - у 39 раз, одягу та доповнень до нього для маленьких дітей зростом до 86 см трикотажних машинного чи ручного в’язання - у 20,5 раз, одягу робочого іншого (фартухів, халатів, комбінезонів) - у 9 раз, комплектів і костюмів робочих, чоловічих та хлопчачих, з тканини - у 3,5 раз, костюмів спортивних та інших видів одягу трикотажних - у 2,3 рази, брюк та бриджів жіночих та дівчачих, з тканини - на 88,3%, рукавичок, рукавиць та мітенок з тканини - на 70,5%.
В легкій промисловості залишається багато проблем, які гальмують її розвиток. Уваги потребує кадровий потенціал – галузь за останні роки втратила немало кваліфікованих працівників. У зв’язку з нестачею власних оборотних коштів, підприємства вимушені використовувати давальницькі схеми, які не дозволяють їм самостійно розпоряджатися готовою продукцією. Її власники – постачальники давальницької сировини, як правило інофірми. Але, разом з тим, такий вид співпраці дозволяє зберегти підприємства та кадри. За І квартал 2007 року підприємствами легкої промисловості освоєно 147 тис.грн. інвестицій в основний капітал. Усі освоєні кошти були спрямовані на придбання машин, обладнання, інструменту, інвентарю.