14 червня 2007,09:15
Проблеми розвитку шахтарських міст та селищ Луганщини обговорили губернатор Олександр Антіпов та міністр Сергій Тулуб.

Голова Луганської облдержадміністрації Олександр Антіпов та Міністр вугільної промисловості України Сергій Тулуб обговорили спільні дії щодо подальшого соціально-економічного розвитку шахтарських населених пунктів Луганської області. В ході зустрічі, яка відбулася сьогодні в Києві, йшлося про укладання угоди з реалізації спільної Програми Мінвуглепрому та облдержадміністрації щодо вирішення гострих проблем гірничих міст та селищ регіону.
Згідно з проектом програми передбачається, що до 15 серпня Мінвуглепром та керівники держпідприємств „Донбасантрацит”, „Ровенькиантрацит”, „Свердловантрацит”, „Луганськвугілля”, ДВАТ „Шахта „Білоріченська” спільно з органами місцевого самоврядування мають завершити фінансування та оформлення необхідних документів для передачі до комунальної власності об’єктів соціальної сфери, у першу чергу котелень, тепломереж та житла, згідно з запланованими обсягами на 2007 рік. До 1 липня передбачається вирішити питання з передачі соціальної сфери шахти „Алмазна” у м.Вахрушево, що знаходиться у стадії ліквідації, до комунальної власності міста. Крім того, керівникам вугільних підприємств області доручається вжити заходів щодо своєчасної підготовки промислових об’єктів та об’єктів соцсфери до роботи в осінньо-зимовий період 2007-2008 років.
На директорів вуглевидобувних підприємств області покладається зобов’язання повністю забезпечити до початку опалювального сезону побутовим паливом вуглеотримувачів, згідно статті 43 Гірничого закону України, та погасити заборгованість за 2004-2006 роки. До жовтня поточного року спільними зусиллями Луганської облдержадміністрації та Мінвуглепрому планується підготувати пропозиції для ініціювання у Верховній Раді України внесення змін до ст. 43 Гірничого Закону в частині забезпечення побутовим паливом за кошти державного або місцевих бюджетів осіб, які мають право на отримання пільгового побутового палива, але фактично його не отримують через неспроможність підприємств унаслідок припинення або зміни профілю господарчої діяльності та інших причин.
Також планується на рівні Луганської облдержадміністрації та Мінвуглепрому опрацювати питання добудови установки де мінералізації шахтних вод на території колишньої шахти ім.. Войкова у м.Свердловську та будівництва установки де мінералізації шахтних вод на території колишньої шахти „Центральна” м. Антрацит для забезпечення мешканців міст питною водою.
До липня Мінвуглепрому пропонується прискорити завершення ліквідації ДП „Луганськвуглебудреструктуризація” і вирішити питання погашення заборгованості із заробітної плати працівникам підприємства. Керівники ряду вуглевидобувних підприємств мають до серпня повністю розрахуватися з боргами перед ОКП „Луганськвода” за послуги водопостачання та водовідведення.