25 червня 2007,14:12
Борги із зарплати на підприємствах Луганщини скоротилися на 3,4 млн. грн. за останній тиждень

Заборгованість із заробітної плати на підприємствах Луганщини скоротилися за останній тиждень на 3,4 млн. грн. Про результати роботи, яка йде в області за дорученням голови Луганської облдержадміністрації Олександра Антипова, з погашення боргів по зарплаті йшлося на апаратній нараді у керівника облдержадміністрації. Тож, завдяки вжитим заходам, за минулий тиждень вдалося скоротити борг на 4,3%. Зараз сума невиплаченого боргу становить 75,8 млн. грн.
По економічно активних підприємствах заборгованість з виплати зарплати складає 31,3 млн. грн і скоротилася протягом тижня на 2,8 млн. грн. Борги перед працівниками держпідприємств скоротилися на 12%. На підприємствах комунальної власності – на 5%. На підприємствах, що проходять процедуру санації чи банкрутства сума невиплаченого боргу становить 37,3 млн. грн. і скоротилася на 2 %. По економічно неактивних підприємствах борги із зарплати складають 7,2 млн. грн.
Міськими та районними комісіями з питань забезпечення своєчасності та повноти сплати податків і погашення заборгованості із зарплати та соціальних виплат на минулому тижні проведено 12 засідань в луганську, Лисичанську, первомайську, Ровеньках, свердловську, Сєвєродонецьку, Стаханові, Білокуракінському, Кремцінському, Слов’яносербському, Станично-Луганському та Старобільському районах області. Також проведено 27 перевірок підприємств, у тому числі дві – за вимогою прокуратур.
Для вжиття заходів до керівників, які порушують законодавство про працю, матеріали перевірок низки підприємств направлені до місцевих прокуратур. Серед таких підприємств Алчевська виправна колонія №13, КП ЖЕРУ УЖКГ виконкому, КП ЖЕРУ №2 УЖКГ виконкому, МКП „Міськтеплокомуненерго”, КП „Ремонтно-експлуатаційний комбінат” УЖКГ виконкому у Красному Лучі, ТОВ „Актам”, ПП. „Спеценергоремонт” у Сєвєродонецьку, Зоринський комбінат комунальних підприємств. В результаті проведеної спільної роботи Красно луцькою прокуратурою кримінальні справи за ознаками складу злочину проушені у відношенні посадових осіб МКП „Міськтеплокомуненерго” та КП ЖЕРУ УЖКГ виконкому.
За аналізом причин несплати боргів, який провело Головне управління праці та соцзахисту облдержадміністрації, більше 60 % боргу активних підприємств припадає на промисловість, майже 19 % – на будівництво, понад 7 % – на підприємства, що займаються операціями з нерухомим майном, 5,5% - на транспорт і зв’язок и 4,9% – на сільське господарство. При цьому значна частка боргів із зарплати залишається за добувною промисловістю області та машинобудуванням. Майже чверть усіх боргів економічно активних підприємств – це борги вуглевидобувних підприємств та підприємств з видобутку лігніту і торфу. З 10,3 млн. грн боргів 8,6 млн. грн. приходиться на ТОВ „Плутон”. Це 83,5% від суми невиплат по вугільній галузі.
Існує також проблема невиплат на підприємствах, яким тривалий час вугільники не повертають борги за відвантажене гірничошахтне устаткування. Так, ВАТ „Краснолуцький машзавод” та ДХК „Луганськвуглеремонт” мають 1,2 млн. грн. та 90 тис. грн. невиплаченої зарплати. При цьому борги вуглевидобувних підприємств перед ними становлять 2,3 млн. грн. та 1 млн. грн. відповідно.
Робота з погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах області триває та знаходиться на постійному особистому контролі голови обласної держадміністрації.