26 червня 2007,11:36
Більше 150 млн. грн. отримують мешканці Луганщини у вигляді державної допомоги різних видів.

На Луганщині різні види державної допомоги через систему соцзахисту отримують більше 110 тис. громадян на загальну суму 150,8 млн. грн. Як зазначила начальник Головного управління праці та соцзахисту населення Луганської облдержадміністрації Елеонора Поліщук, система соціальних виплат спрямована на поліпшення матеріального забезпечення соціально уразливих верств населення, подолання бідності й зниження ступеня розмежування населення за рівнем доходів. „Рівень бідності населення в Україні, і, насамперед серед родин з дітьми, родин, де є непрацездатні або непрацюючі особи працездатного віку свідчить про недостатню ефективність існуючої системи державної підтримки, – зазначила вона на засіданні колегії управління. – Тому сьогодні увага Уряду в першу чергу звернена убік соціальних виплат”.
В цілому по області міськрайуправліннями праці й соціального захисту населення прийнято від страхувальників і робочих органів Фонду соціального страхування 25590 справ щодо нарахування допомоги по догляду за дітьми до 3-х літнього віку застрахованим особам. Зараз на обліку перебуває близько 92 тис. одержувачів виплат за законами України «Про державну допомогу родинам з дітьми» і «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку із втратою працездатності, обумовленої народженням і похованням». Виплати призначені на суму 121,4 млн.грн.
В ході колегії було зазначено, що внесення в законодавчі акти України про державну допомогу значних змін, серед яких зміна порядку нарахування привело до значного збільшення розмірів допомоги на дітей, дітей-інвалідів, інвалідів з дитинства, а також розширення кола осіб, які мають право на різні види державної допомоги, з’явилося причиною зменшення у два рази контингенту одержувачів державної соціальної допомоги за Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим родинам» в області, що у свою чергу свідчить про підвищення рівня життя.
Нинішнім урядом також уведений спрощений для населення порядок прийому документів. За 5 місяців поточного року призначено субсидії на житлово-комунальні послуги 88,7 тис родинам або 10,4% від всіх родин області. Субсидії за рішенням комісій з неординарних питань при міськвиконкомах і райдержадміністраціях призначені 25164 родинам. Із закінченням опалювального періоду робота із призначення субсидій продовжується. З травня по вересень включно будуть призначатися субсидії на неопалювальний період тим самим малозабезпеченим категоріям населення, у кого вона вийде з розрахунку (без найдорожчого ВИДУ ПОСЛУГ -централізованого опалення). Крім того, призначення субсидій на тверде паливо і скраплений газ, призначаються до кінця календарного року.
Також в ході колегії йшлося про необхідність найбільшої доступності соціальної допомоги й підвищення ефективності діяльності органів праці й соцзахисту населення. В Україні впроваджується спрощена процедура прийому громадян - у єдиній приймальні. Всі види допомоги призначаються по єдиному пакеті документів від родини. Прийом «по єдиній заяві» і дає можливість надавати допомога саме тим категоріям населення, які мають потребу в ній найбільше. У нашій області «пілотним» управлінням є управління праці й соцзахисту населення Кам’янобрідського району у Луганську. На його базі управління щорічно проводяться практичні заняття з фахівцями області, на яких дуже наочні переваги такого виду прийому. Проте, з 34 регіонів області майже половина не перейшла на роботу по „єдиній заяві”.
Не приділяється належна увага й роботі із впровадження проекту Світового банку, але ж від цього залежить надходження засобів в область, і як наслідок, якнайшвидше проведення ремонтних робіт - першого етапу впровадження проекту. На сьогоднішній день за завданням Міністерства тільки три регіони області (Станично-Луганський район та Кам’янобрідський і Ленінський у Луганську) підготували інформацію для підготовки проектно-кошторисної документації й здійсненню авторського нагляду для ремонту приміщень керувань. Відсутність всієї необхідної документації й Координатора в цілому по області гальмує проведення тендерних торгів по закупівлі проектувальника.
Як зазначили учасники засідання колегії, на обліку в Єдиному державному реєстрі пільговиків в Луганській області перебуває 153 тис. 689 ветеранів війни, у тому числі: - інвалідів війни – 13 тис. 508, учасників бойових дій – 14 тис. 196, учасників війни – 111 тис. 460, членів родин загиблих (померлих)-14 тис. 525. Зазначено, що сьогодні актуальним є питання використання реєстру для проведення розрахунків з підприємствами-постачальниками послуг ЖКГ. Згідно з наказом Міністерства праці й соціальної політики необхідно до 1 вересня забезпечити 100% електронний обмін інформацією про пільгові категорії населення між органами соцзахисту населення й
підприємствами, які надають пільгові послуги. В містах Лисичанськ, Первомайськ, Ровеньки, Рубежное, Свердловськ, у Марковском і Попаснянском районах завдання повністю виконане. В ряді регіонів він значно нижче: Кременской р-н - відповідно 6%, Артемівський р-н -14%, Перевальський - 24%, у Біловодському й Краснодонському районах - 0%. Тому колегія вирішила посилити роботу у цьому напрямку, а також взяти під особливий контроль використання субвенції з держбюджету на надання пільг населенню на житлово-комунальні послуги, забезпечення побутовим вугіллям, користування послугами зв’язку, проїзд у транспорті.