26 червня 2007,11:37
Близько 110 тис. інвалідів, які мешкають на Луганщині, потребують на соціальну допомогу.

Питання соціального захисту та реабілітаційної допомоги особам з обмеженими фізичними можливостями розглянуто на засіданні колегії Головного управління праці та соцзахисту облдержадміністрації. Нині на Луганщині проживає близько 110 тис. інвалідів різних категорій, з них понад 6 тис. дітей-інвалідів. Із загальної кількості дорослих інвалідів – половина працездатного віку.
З метою надання їм реабілітаційних послуг у Луганську функціонують Міжрегіональний центр професійної, медико-фізичної та соціальної реабілітації інвалідів та обласний центр ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів \"Відродження\". Протягом поточного року у дитячому центрі реабілітаційна допомога надана 432 дітям з особливими потребами. Для забезпечення соціальної, медичної та трудової реабілітації інвалідів Міжрегіональному центру професійної, медико-фізичної та соціальної реабілітації інвалідів та поліпшення матеріально-технічної бази фактично профінансовано 3132,2 тис.грн., що складає 71,7 % від потреби. Протягом п\'яти років у Центрі пройшло реабілітацію 3687 осіб з обмеженими фізичними можливостями.
З питань працевлаштування на підприємства міста за час існування відділення професійної реабілітації до відділення звернулося понад 800 інвалідів, з них до керівників підприємств направлено 356 чол., працевлаштовані на постійне місце роботи із заведенням трудової книжки 145 осіб з обмеженими фізичними можливостями.
Протягом поточного року з питань навчання та працевлаштування на підприємства міста було прийнято 221 інвалід, 60 інвалідам надані консультації з навчання на курсах у відділенні професійної реабілітації. До керівників підприємств з метою працевлаштування направлено 77 чоловік, на постійне місце роботи працевлаштовано 39 чоловік.
Для виявлення інвалідів, які бажають працевлаштуватися або пройти курси для отримання нової професії, спільно з обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів розроблена анкета, яка розповсюджується в громадські організації інвалідів, медико-соціальні експертні комісії Луганська і області.
З метою виконання програм соціального захисту інвалідів у 2007 році за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів в учбових закладах навчається 104 інваліди, на що витрачено 106,2 тис. грн.
На обліку в органах праці та соціального захисту населення для забезпечення санаторно-курортними путівками перебуває 6280 ветеранів війни та інвалідів різних категорій. Упродовж 2007 року Міністерством праці та соціальної політики України було виділено 836 санаторно-курортних путівок, з них 481 - для оздоровлення ветеранів війни та 355 - для інвалідів різних категорій.
Особливе місце у соціальному захисті осіб з обмеженими фізичними можливостями та створенні для них рівних можливостей займає забезпечення технічними засобами пересування та реабілітації. Протягом останніх років значно поліпшилось фінансування протезних підприємств, що підвищило рівень забезпечення інвалідів засобами пересування та реабілітації. Разом з цим, потреба інвалідів у засобах пересування та інших засобах реабілітації складає 7049 одиниць, з них - 1892 інвалідні коляски та 5157 -засоби реабілітації (милиці, палиці, стоїки) та спеціальні меблі (шведські стінки, стійки -парти, стільці, приліжкові столи тощо). У 2007-році для забезпечення інвалідів виділено всього 4403 одиниць, з них - 894 інвалідних колясок та 3509 - інших засобів реабілітації.
Пріоритетним напрямком соціального захисту населення є забезпечення безперешкодного доступу інвалідів до об\'єктів житлового та громадського призначення. На виконання заходів Регіональної програми, затвердженої розпорядженням голови облдержадміністрації, складено перелік 419 об’єктів житлового та громадського призначення, які підлягають першочерговому пристосуванню до потреб інвалідів. На сьогоднішній день в області забезпечений вільний доступ людей з обмеженими фізичними можливостями до 635 об’єктів соціальної інфраструктури. При міськвиконкомах за участю громадських організацій інвалідів у 23 містах області створені „Комітети доступності”, в 11- робочі групи. Згідно плану проводяться засідання, на яких розглядаються нагальні проблеми, пов’язані з інвалідністю та вишукуються шляхи їх вирішення. Розпорядженням голови обласної держадміністрації створено обласний комітет забезпечення доступності інвалідів та інших мало мобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. Станом на 01.06.2007 проведено 282 перевірки об’єктів будівництва минулих років, та які щойно збудовані, з метою пристосування їх до потреб інвалідів. До складу Державної приймальної комісії з прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів в частині доступності їх для інвалідів включено спеціаліста Головного управління праці та соціального захисту населення.
Для уникнення соціальної напруженості з боку громадян з інвалідністю на даний час за участю громадських організацій інвалідів розробляється обласна програма соціального захисту і реабілітації осіб з обмеженими фізичними можливостями на 2008-2010 роки. Основні заходи програми спрямовані на поступове вирішення проблем соціального захисту інвалідів. На засіданні колегії вирішено активізувати роботу із залученням громадських організацій інвалідів щодо розробки цієї обласної програми, а також підвищити якість роз\'яснювальної роботи щодо санаторно-
курортного лікування серед населення та посилити контроль за дотриманням встановлених чинним законодавством соціальних, економічних, правових, конституційних гарантій у сфері соціального захисту та реабілітації інвалідів.