27 червня 2007,10:50
Визначені пріоритети з попередження розповсюдження ВІЛ-інфекції на Луганщині на 2007 рік.

Засідання обласної координаційної ради з питань попередження захворюваності на СНІД відбулось під головуванням заступника голови Луганської облдержадміністрації Юрія Хунова. Члени координаційної ради обговорили хід виконання регіональних заходів щодо боротьби зі СНІДом, шляхи удосконалення механізмів моніторингу та оцінки роботи ради. Вони зазначили, що ситуація із захворюваністю на СНІД в області залишається напруженою. Щорічно на Луганщині реєструється більше 500 нових випадків захворювань. На сьогодні в області зареєстровано 3,5 тис. ВІЛ-інфікованих, в т.ч. 343 хворих на СНІД. За поточний період народилось 74 дитини від ВІЛ-інфікованих матерів. В той же час, завдяки якісному лікуванню вдалося знизити смертність від цього захворювання.
На реалізацію заходів запобігання розповсюдження захворення та лікування інфікованих осіб у 2006 році із обласного бюджету заплановано 993 тис. грн. Проте було використано 1 млн. 133,1 тис. грн., у т. ч. на укріплення матеріально-технічної бази - 114,2 тис. грн., придбання медичного обладнання та медикаментів (в т. ч. тест-систем) - 834,7 тис. грн.
З метою недопущення захворюваності серед різних прошарків населення в Луганській області працює спеціалізована служба з профілактики і надання допомоги ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД. Вона представлена Луганським обласним центром з профілактики та боротьби зі СНІД, який має: амбулаторно-поліклінічне відділення, до складу якого входять лікарі інфекціоністи, гінеколог, дерматовенеролог, педіатр, епідеміолог, психолог, соціальний працівник; кабінет Довіри; відділ організаційно-методичної, профілактичної роботи та епідмоніторингу; централізовану лабораторію діагностики ВІЛ-інфекції, вірусних гепатитів і ТОКСН-інфекцій; клініко-діагностичну лабораторію, що складається з клінічно-біохімічного, бактеріологічного, ПЛР та гістологічного відділів; стаціонарне відділення на 25 ліжок.
Крім цього, відкриті спеціалізовані кабінети для надання лікувально-профілактичної допомоги ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД у містах: Лисичанську, Сєвєродонецьку, Стаханові, Антрациті і в Кремінському районі, а в м. Рубіжному - відділення для надання допомоги хворим на ВІЛ/СНІД. Для забезпечення доступу громадян до добровільного тестування на ВІЛ-інфекцію в області створено систему з 32 кабінетів „Довіри”.
Також в області впроваджено консультування та добровільне тестування вагітних жінок на ВІЛ-інфекцію. В 2006 році обстежено на ВІЛ 42853 жінки, з позитивним результатом - 80 осіб. На ці цілі в 2006 році отримано тест-систем на загальну суму 13 тис. грн. З II кварталу 2006 р. проводиться обстеження вагітних жінок „швидкими\" тестами. В поточном році отримано 1116 наборів „швидких\" тестів, які передані в міста та райони області. Відсоток охоплених обстеженням на ВІЛ вагітних складає 99,8 %.
За підтримки неурядових і громадських організацій на Луганщині продовжується реалізація 6-ти соціальних проектів: з добродійним фондом «Крок у майбутнє» – створення груп взаємодопомоги для ЛЖВ в Луганській області, медико-соціальна підтримка АРТ в Луганській області, програма зниження шкоди серед ПІН, поліпшення умов правового захисту ПІН і ЛЖВ на регіональному рівні; з обласною організацією Суспільства Червоного Хреста України – з питань інформування різних прошарків населення з профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу; з правозахисним та інформаційним центром для геїв та лесбіянок „Наш мир” - ресурсний центр для чоловіків.
В наступному році планується відкриття Центру денного перебування ВІЛ-інфікованих дітей та молоді в м. Рубіжне.
Члени ради наголосили, що пріоритетними напрямками роботи у 2007р. повинні стати покращення первинної профілактики, медико-соціального супроводу хворих на ВІЛ-СНІД, їх соціальна реабілітація та запровадження замісної терапії. Також вирішено покращити якість моніторингу та фінансування заходів, що вживаються в Луганській області для тогою щоб припинити розповсюдження ВІЛ-інфекції серед жителів регіону.