05 липня 2007,15:33
Перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров готовий сприяти вирішенню проблемних питань фінансування субвенцій для Луганщини.

4 липня в Києві голова Луганської облдержадміністрації Олександр Антіпов зустрівся з першим віце-прем’єр-міністром України, Міністром фінансів України Миколою Азаровим. Вони обговорили стан фінансування з державного бюджету субвенцій для Луганської області.
Олександр Антіпов висловив занепокоєння незадовільною організацією фінансування з держбюджету деяких видів субвенцій. Так, згідно з помісячним розписом видатків державного бюджету основні суми фінансування деяких видів субвенцій (особливо інвестиційного характеру) передбачається надавати місцевим бюджетам лише у III та IV кварталах поточного року, що значно ускладнює та ставить під загрозу виконання запланованих на 2007 рік обсягів робіт. Зокрема, заплановані призначення на І півріччя 2007 року по субвенції на виконання інвестпроектів, спрямованих на соціально-економічний розвиток регіонів, заходів з попередження аварій і запобігання техногенним катастрофам у ЖКГ та на інших аварійних об’єктах комунальної власності, в тому числі на ремонт і реконструкцію теплових мереж і котелень до річного плану складають 21,6%; будівництво і придбання житла військовослужбовцям – 19,3%, придбання вагонів для комунального електротранспорту (тролейбусів і трамваїв) – 4,5%. Олександр Антіпов запропонував розглянути можливість внесення змін до помісячного розпису видатків державного бюджету з метою більш рівномірного розподілу обсягів фінансування трансфертів місцевим бюджетам в III та IV кварталах 2007 року.
Голова облдержадміністрації також акцентував, що по окремих видах субвенцій фінансування в першому півріччі 2007 року взагалі не здійснювалося. Так, станом на 1 липня не розпочато фінансування зі спеціального фонду держбюджету місцевим бюджетам області субвенції на придбання шкільних автобусів для перевезення дітей, що проживають у сільській місцевості (річні призначення - 3 млн. 371,6 тис. грн.); заходи з енергозбереження, у тому числі оснащення інженерних вводів багатоквартирних житлових будинків засобами обліку споживання води і теплової енергії, ремонт і реконструкцію теплових мереж та котелень, будівництво газопроводів і газифікацію населених пунктів (річні призначення – 47 млн. 290,2 тис. грн) та ін. Губернатор звернувся до міністра з проханням розглянути можливість фінансування зазначених субвенцій із загального фонду державного бюджету шляхом внесення відповідних змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2007рік» .
Також серед проблемних питань Олександр Антіпов назвав невиконання центральними органами державної виконавчої влади своєчасних оргзаходів, пов’язаних із наданням субвенцій з держбюджету місцевим бюджетам. Микола Азаров висловив готовність максимально сприяти прискоренню затвердження переліку об’єктів, які повинні здійснюватися за рахунок субвенції на заходи з енергозбереження, згідно з вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 № 633, завершенню процедури тендерних торгів на закупівлю товарів за рахунок коштів відповідних субвенцій Міністерством охорони здоров’я України та Міністерством освіти і науки України (на комп’ютеризацію та інформатизацію шкіл; оснащення амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів, придбання автомобілів швидкої медичної допомоги для сільських закладів охорони здоров’я та ін.).