11 липня 2007,10:36
В містах та районах області: Сєвєродонецьк

В Сєвєродонецьку ведеться робота щодо підготовки до видання серії „Книга Пам’яті України. Переможці. Луганська область”. Вона стане гідним друкованим пам’ятником учасникам бойових дій Великої Вітчизняної війни та Другої світової війни.
За повідомленням прес-служби Сєвєродонецької міської ради, зараз йде збір матеріалів для томів Книги Пам’яті, куди будуть занесені учасники бойових дій, які пішли з життя в післявоєнний період, а також живуть в нинішній час. Вони пройшли славний бойовий шлях, захищаючи свободу та незалежність своєї Вітчизни. Після закінчення війни самовіддано працювали над відновленням зруйнованого ворогом народного господарства, проводили велику роботу з патріотичного виховання молоді. Учасники бойових дій заслужили, щоб їх імена були збережені для майбутніх поколінь та увічнені в Книзі Пам’яті.
До Книги Пам’яті будуть занесені учасники бойових дій, які прибули на постійне проживання в Сєвєродонецьк та підпорядковані йому селища, а також їх уродженці та ті, хто виїхав в інші місця проживання протягом післявоєнного періоду.
Підготовка до видання Книги Пам’яті – це дуже кропітка робота. На кожного участника бойових дій потрібно скласти окрему облікову картку. Крім прізвища, ім’я та по батькові, фотографій, вона містить у собі дані про рік та місце народження; час участі в бойових діях або партизанській та підпільній боротьбі проти німецько-фашистських загарбників; військове звання, військову частину, бойові та трудові нагороди; місце проживання в даний час; для померлих – дата смерті та місце поховання.
На підставі цих даних буде скомплектована картотека учасників бойових дій Великої Вітчизняної та Другої світової війн. Вона і стане основою для складання списків для обласної „Книги Пам’яті України. Переможці”.
Джерелом збору даних про учасників бойових дій є картотеки обліку військкомату, матеріали ветеранських організацій, документи архівів, музейних кімнат, документи, що знаходяться на зберіганні у родичів та інші.