24 липня 2007,12:16
В Луганську планується відкриття притулку для бездомних громадян.

Про роботу в області щодо вирішення проблем бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі розповіла на брифінгу начальник Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук.
Вона повідомила, що у 2007 році в обласному центрі планувалось відкриття відділення реінтеграції для осіб без визначеного місця проживання на 30 ліжко-місць. Створення будинків нічного перебування, центрів реінтеграції та соціальних готелів надасть можливість отримання соціальних, медичних, юридичних, побутових послуг, дозволить запобігти замерзанню цієї категорії громадян у зимовий період. Особливо актуально рішення цього питання у м.Луганску, де зосереджена найбільша кількість бездомних. «Однак, як у Луганську, так і в інших містах та районах області відкриття закладів соціального захисту для бездомних громадян стримується за браком належних коштів у місцевих бюджетах», - зазначила Елеонора Поліщук.
За її словами, Луганською міською радою на базі центру з надання соціальних послуг створено відділення обліку бездомних громадян; сформовано інформаційний банк даних. Зареєстрованим особам надається посвідчення про взяття на облік. За рахунок місцевого бюджету громадянам вищезазначеної категорії, що мали останнє місце реєстрації у м. Луганську, надається допомога в оформленні втрачених особових документів. Бездомні громадяни також мають змогу отримувати юридичні, психологічні, соціально-побутові, медико-профілактичні послуги та послуги працевлаштування через міський центр зайнятості.
Крім цього, в області розроблено місцеві програми соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, та заходи з вирішення проблем громадян без визначеного місця проживання. Діють міжвідомчі координаційні ради з розгляду проблем вищезазначених категорій населення. На базі територіальних центрів ведеться облік цих осіб, створено банки одягу та взуття.
В області працює Попаснянський спеціальний будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів на 181 ліжко-місце, в який без черги направляються громадяни, звільнені з місць позбавлення волі, при відсутності протипоказань.
У смт. Слов’яносербську з 8 лютого 2006 року функціонує обласний центр соціально-психологічної допомоги на 16 місць, який надає соціальні послуги особам віком від 18 до 35 років, що опинилися в складних життєвих обставинах. Максимальний термін перебування особи в Центрі становить 90 діб. Між центром та Головним управлінням праці та соціального захисту населення укладено угоду про співробітництво.
У м. Алчевську при християнській церкві “Прославління” працює Центр медико-соціальної реабілітації, куди приймаються звільнені з місць позбавлення волі, бездомні громадяни, а також особи, що мають алкогольну та наркотичну залежність. Аналогічні заклади функціонують при церквах у містах Сєверодонецьку, Брянці, Артемівську, а також у с. Городище Перевальського району.
«Створення закладів соціального захисту для бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, сприятиме соціальній адаптації в сучасному суспільстві, залученню цих категорій громадян до активного суспільно-корисного життя», - зазначила Елеонора Поліщук.