24 липня 2007,14:29
Шляхи вирішення конфліктів на підприємствах області обговорили учасники «круглого столу».

З метою зниження напруженості соціально-трудових відносин на підприємствах області в Луганську відбулось засідання «круглого столу» за темою: «Шляхи вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) та роль профспілкових організацій в їх попередженні та врегулюванні». Ініціаторами проведення виступило відділення Національної служби посередництва і примирення в Луганській області.
Задля вироблення подальших шляхів співпраці із зазначеної теми на базі Федерації профспілок Луганської області зібрались представники зацікавлених організацій. Це голови профкомів різних рівнів, представники організації роботодавців Луганської області, Головного управління праці і соціального захисту населення облдержадміністрації, Територіальної державної інспекції праці в Луганській області, Науково-дослідного інституту соціально-трудових відносин, обласної організації конфліктологів. У засіданні «круглого столу» активну участь взяли представники позаштатних інституцій НСПП.
«Більше 16% від загальної кількості колективних трудових конфліктів по Україні зареєстровано по Луганській області», - заявила начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Луганській області Анна Мосіна. Вони вважає, що це, з одного боку, свідчить про підвищення рівня правової культури найманих працівників, а з іншого, - про серйозні проблеми у сфері соціально-трудових відносин. Також, за її словами, про рівень конфліктності області свідчить проведення в І півріччі поточного року 12 страйків і акцій протесту, що складає 29,3% від їх загальної кількості по Україні. Основні причини такої протестної активності – порушення прав найманих працівників.
В докладі Анни Мосіної була надана загальна картина колективних трудових спорів, причин їх виникнення, особливостей вирішення, роль профспілок в їх попередженні та врегулюванні. Враховуючи присутність на засіданні представника організації роботодавців, відбулася відверта розмова про критичний стан окремих підприємств, таких як: ДВАТ ЦЗФ «Маяк» м.Свердловськ, КП «Стахановське трамвайно-тролейбусне управління» м.Стаханов, ТОВ «ВП «КАРАТ» м. Брянка та ін., обговорювалися причини такого положення і шляхи виходу з нього.
При обговоренні докладу особливий акцент був зроблений на труднощах, з якими стикаються сторони при вирішенні конфліктів, пропозиціях щодо змін і доповнень до чинного законодавства у сфері колективних трудових спорів. За результатами роботи «круглого столу» були розроблені Рекомендації, які включають конкретні заходи з метою попередження виникнення колективних трудових спорів і сприяння їх вирішенню. Даний документ і більш докладна інформація про хід проведення «круглого столу» будуть опубліковані на сторінках регіональної щотижневої суспільно-політичної газети Федерації профспілок Луганської області «Единство» і газети обласної ради «Наша газета».