25 липня 2007,15:43
Майже на 5 млн. грн. отримали пільг на побутове паливо мешканці області у І півріччі.

На надання пільг населенню для придбання твердого палива та скрапленого газу на 2007 рік Луганській області була затверджена субвенція із держбюджету у розмірі 11,23 млн. грн. Станом на 1 липня поточного року субвенція з держбюджету на надання пільг на тверде паливо та скраплений газ надійшла у розмірі 4,88 млн. грн., що складає 43,4% від запланованої суми на рік.
В усіх містах та районах області прийняті рішення виконкомів та райдержадміністрацій о формі надання пільг на тверде паливо. У 30 регіонах області – виплата готівкою, у 4 – подвійна форма: як готівкою так і у натуральному вигляді.
Станом на 13 липня 2007 року в області здійснюється виплата готівкою. Виділене фінансування дозволило забезпечити 10911 пільговиків (або 57,9% від загальної поточної потреби). Серед ветеранів війни забезпечено 9868 осіб (або 62,7% від поточної потреби серед ветеранів війни).
На забезпечення твердим паливом у товарній формі надано заяв лише 84 ветеранами війни, забезпечено 47 ветеранів війни (56% від загальної кількості).
У відповідності до статті 58 Закону України „Про Державний бюджет України на 2007 рік” місцеві органи виконавчої влади і місцевого самоврядування мають право встановлювати за рахунок власних коштів і благодійних надходжень додаткові до встановлених законодавством гарантії щодо соціального захисту населення. Незважаючи на ініціативу органів соцзахисту населення щодо збільшення пільгової норми забезпечення за рахунок коштів місцевого бюджету тільки в 5 регіонах області вишукали можливість вирішити це питання позитивно:
- в Краснодонському районі виділено 142 тис.грн. (на 1 липня 2007 року освоєно 120,11 тис.грн.);
- в Жовтневому районі м. Луганська додатково виплачено коштів на придбання твердого палива 326 ветеранам війни на суму 79,52 тис.грн. та скрапленого газу – 229 ветеранам війни на суму 9,65 тис.грн.;
- в Ленінському районі м. Луганська додатково виплачено коштів на придбання твердого палива 26 ветеранам війни на суму 6,975 тис.грн.
- в Троїцькому районі вирішено питання надання матеріальної допомоги інвалідам війни в розмірі по 100 грн. на зазначені цілі. В районі вирішується питання (винесено на розгляд сесії районної ради, яка відбудеться у ІІІ кварталі поточного року) про виділення коштів на придбання твердого палива малозабезпеченими верствами населення у сумі 168,7 тис.грн.;
- в Міловському районі рішенням сесії затверджено бюджетні асигнування на виплату коштів пільговикам на придбання по 1 куб.м дров на пільговика у розмірі 4 тис.грн., виплату цих коштів заплановано на вересень 2007 року.
В інших містах та районах питання щодо виділення додаткових коштів з місцевих бюджетів на надання пільг на придбання твердого палива та скрапленого газу буде розглядатися на сесіях міських та районних рад за підсумками виконання місцевих бюджетів за І півріччя, у деяких за результатами 9 місяців року.