19 жовтня 2007, 11:23

21 жовтня працівники харчової промисловості Луганської області відзначатимуть професійне свято.

21 жовтня своє професійне свято відмічають працівники харчової промисловості. Харчова промисловість не визначає економічний потенціал області, але це одна з найважливіших галузей економіки.
За даними Головного управління статистики у Луганській області, харчова промисловість Луганщини представлена 102 підприємствами, на яких зайнято 16,6 тис. осіб, або 6,1% від загальної чисельності працюючих на промислових підприємствах. Середньомісячна номінальна заробітна плата одного штатного працівника порівняно з відповідним періодом 2006 року збільшилася на 23,6% і становила 943 грн., що перевищує законодавчо встановлені рівні прожиткового мінімуму (561 грн.) та мінімальної заробітної плати (440 грн.) в 1,7 та 2,1 раза відповідно.
За 9 місяців поточного року підприємствами харчової промисловості області вироблено 62 тис. 957 тонн олії соняшникової нерафінованої, що на 30,5% більше, ніж за аналогічний період попереднього року, 19 тис. 463 тонн м’яса і субпродуктів І категорії (на 21,6% більше), 2 тис. 711 тонн виробів макаронних з начинкою (пельмені, вареники, тощо) (на 19,6%), 4 тис. 657 тонн продуктів кисломолочних (на 18,3%), 18 тис. 346 тонн круп (на 12,2%), 17 тис. 515 т ковбасних виробів (на 9,2%), 14 тис. 588 тонн пряників і виробів аналогічних; печива солодкого; вафель (на 8,8%), 76039 тонн борошна (на 7,5%). Крім того, морозива вироблено на 37,9% більше, ніж за січень-вересень 2006 року, вод натуральних мінеральних газованих на 24,2%, вод газованих інших на 20,3%, риби копченої - на 5,5%, тістечок - на 1,4%. Обсяг реалізованої за січень-серпень продукції склав 1031,2 млн. грн. або 3,2% від загального обсягу реалізованої промислової продукції області.
За перше півріччя 2007 року на розвиток підприємств з виробництва харчових продуктів, напоїв спрямовано 53289 тис. грн., що складає 1,6% загального обсягу інвестицій в основний капітал по області. Порівняно з відповідним періодом минулого року обсяги інвестицій в розвиток підприємств з виробництва харчових продуктів зросли на 43,8%. Більше ніж три чверті обсягів капітальних вкладень (85,8%) використано на придбання машин, обладнання, інструменту та інвентарю. Витрати на будівельні і монтажні роботи становили 14% від загального обсягу інвестицій в основний капітал.
Фінансовий результат підприємств харчової промисловості за січень-серпень 2007 року склав 19 млн. 300,5 тис. грн. прибутку. Питома вага прибуткових підприємств становила 57,1%. Ними отримано прибутку 43 млн. 347,4 тис. грн., що у 1,2 раза більше, ніж за відповідний період 2006 року.