27 грудня 2007, 08:41

Актуальні проблеми системи установ державної опіки для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування обговорили в облдержадміністрації.

В Луганську відбулось засідання комісії з питань роботи з дітьми та молоддю Громадської ради при облдержадміністрації, темою якого стала діяльність системи установ державної опіки для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
У засіданні взяли участь заступник голови комісії з питань роботи з дітьми та молоддю Громадської ради при облдержадміністрації, голова обласної молодіжної ради Олег Акімов, спеціалісти Головного управління праці та соціального захисту населення, управління освіти і науки, управління у справах молоді та спорту, служби у справах дітей облдержадміністрації, представники громадських об’єднань.
Голова обласної організації «Комітет виборців України», член Громадської ради при облдержадміністрації Олексій Свєтіков наголосив на тому, що проведення консультацій з громадськістю з питань діяльності системи установ державної опіки для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, допоможе отримати інформацію про думку мешканців області та привернути увагу громадськості до ситуації, яка склалася в системі установ державної опіки для дітей-сиріт.
Як зазначила начальник управління соціального обслуговування і захисту населення Головного управління праці і соціального захисту населення облдержадміністрації Наталя Єрмакова, станом на 1 грудня 2007 року на обліку в органах праці та соцзахисту населення області перебувають 80 дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, в яких виховуються 148 дітей. З початку року сума виплаченої соціальної допомоги цим сім’ям склала 1 млн. 965 тис. грн.
Начальник відділу шкіл і інтернатів управління освіти та науки облдержадміністрації Наталя Блєднова повідомила, що в мережі інтернатних закладів області станом на 1 грудня 2007 року перебувають 4045 дітей. На жаль, працівникам цих установ доводиться зіткатись з випадками дитячої наркоманії, алкоголізму і злочинності, адже багато дітей потрапляють до інтернатів з асоціальних сімей. Ускладнює процес соціальної адаптації вихованців і те, що переважна більшість інтернатних закладів області розташована в сільських районах.
У подальших планах роботи комісії – винесення на обговорення прийнятої 17 жовтня 2007 року Державної цільової програми реформування закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Також учасники засідання дійшли згоди щодо необхідності проведення консультацій з громадськістю у містах Луганської області з питань діяльності системи установ державної опіки для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.