15 вересня 2008, 13:51

Акція «33 хвилини» покликана оновлювати пам’ять трагедії, щоб таке ніколи не повторювалися на нашій землі. – Володимир Заблоцький.

«Акція «33 хвилини» на території Луганщини покликана оновлювати пам’ять трагедії, щоб таке ніколи не повторювалися на нашій землі, – зазначив заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Володимир Заблоцький, звертаючись до студентів Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – Ніколи не забувайте нашу історію. В ній були героїчні моменти, були й трагічні періоди, але це наша історія і ми повинні її шанувати і пам’ятати. Тільки так можна стати справжнім громадянином, патріотом, інтелігентом. Мені б хотілось, щоб ви торкнулися до цих сторінок нашої історії душею і серцем, і тоді історія стане зрозумілою і рідною».
13 вересня в музеї Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля відбулась обласна акція «33 хвилини», присвячена Голодомору 1932-1933 років. В акції прийняли участь заступник голови Луганської облдержадміністрації Володимир Заблоцький, голова луганської обласної філії Асоціації дослідників голодомору в Україні Ірина Магрицька та доцент кафедри «Історія України» Далівського університету Валерій Яконіхін. Вони розповіли студентам історію тих жахливих подій. Присутні далівці тримали плакати з назвами населених пунктів Луганської області, найбільш постраждалих від Голодомору. Молодь зачитала прізвища жертв тих років та вшанувала їх пам’ять хвилиною мовчання.
Було зазначено, що в Луганську, як і у Києві та Харкові, коефіцієнт смертності за часи голодомору перевищив 25% від населення. Наприклад, в селах Біловодського району число загиблих складає майже 80% від населення. Загалом, на Луганщині від голоду постраждали 119 населених пунктів.  
Сьогодні працюють сотні дослідницьких груп, які збирають інформацію про голодомор та імена загиблих в 1932-1933 роках. В жовтні буде видана книга пам’яті жертвам того часу. В ній буде 31,5 тисячі прізвищ людей, загиблих від голодомору.
Акція «33 хвилини» триватиме 12 тижнів у вищих навчальних закладах Луганської області.