23 вересня 2008, 14:35

Найбільша частка раціоналізаторських ідей на Луганщині припадає на підприємства та організації переробної промисловості.

20 вересня Україна відзначила День винахідника та раціоналізатора. У 2007 році в Державний департамент інтелектуальної власності України та патентні відомства зарубіжних країн подано 223 заявки на видачу охоронних документів, отримано 280 патентів. Свій внесок у раціоналізаторську діяльність стабільно вносить і Луганська область: за даними управління статистики промисловості Головного управління статистики в Луганській області, із року в рік патентують свої технічні ідеї Східноукраїнський національний університет імені В.Даля, Луганський державний медичний університет, Донбаський державний технічний університет,   ЗАТ “Сєвєродонецьке об’єднання "Азот”, ВАТ "ХК “Луганськтепловоз”.
У 2007 році новаторською діяльністю займалися 1,7 тис осіб та 51 підприємство і організація. Найбільша кількість винахідників та раціоналізаторів зосереджена на промислових підприємствах – 912   новаторів. У закладах вищої освіти працювало 438 новаторів, на підприємствах і в організаціях   транспорту та зв’язку – 294, у науковій сфері – 74. 
У різних сферах економіки області було використано 160 об’єктів інтелектуальної власності та 1751 раціоналізаторська пропозиція. Активно працювали в цьому напрямі підприємства Алчевська, Луганська, Сєвєродонецька. Найбільше використаних пропозицій припадає на підприємства та організації переробної промисловості – 76% з яких 72% – підприємства металургійного виробництва та виробництва готових металевих виробів і 4% – заклади вищої освіти. Решта пропозицій використана організаціями наукової сфери, сільського господарства та будівництва.