29 вересня 2008, 15:55

IV фестиваль лемківської культури «Стежками Лемківщини» відбудеться на Луганщині.

 IV фестиваль лемківської культури «Стежками Лемківщини» відбудеться на Луганщині 4 жовтня. Про це повідомив журналістам на брифінгу начальник відділу у справах національностей та релігії Олександр Козенко. За його словами, фестиваль пройде в селі Переможному Лутугинського району.
Сьогодні в Лутугинському районі живуть близько 2 тисяч лемків. Переважна більшість – у селах Переможному та імені Карла Лібкнехта. Цього року у фестивалі візьмуть участь понад 450 гостей. Планується прибуття делегацій з Львівської, Тернопільської, Сумської, Донецької областей та Києва, а також фольклорні колективи з різних регіонів Луганської області та України. Під час фестивалю заплановано проведення фольклорного свята, виставки декоративно-прикладного мистецтва „Місто Майстрів”, а також урочисте відкриття пам’ятного знаку, який виробили та привезли гості зі Львова. Пам’ятник знак буде встановлено біля каплички у Переможному, яку побудовано у 2005 році в пам’ять про жертви примусового переселення з території Польщі до України у 1944-1946 роках. Там же відбудеться урочисте спільне богослужіння представників трьох конфесій.
Традиції та звичаї, які лемки привезли з батьківщини, живі й понині. Навіть зараз, шість десятиліть потому, люди не забувають свою мову, зберігають традиційне вбрання, співають свої пісні. Старше покоління свято зберігає пам’ять про свою рідну землю в горах Польщі. Фестиваль «Стежками Лемківщини» став своєрідним продовженням фестивалю «Лемківська ватра», який вже більше двох десятиліть щорічно проводиться в Західній Україні та Польщі.
Організаторами фестивалю „Стежками Лемківщини” в Луганській області виступили Луганська облдержадміністрація, Луганська обласна рада та Лутугинська райдержадміністрація. Цього року на його проведення виділено 20,7 тис. грн. В організації фестивалю „Стежками Лемківщини” активну участь кожного року бере обласна лемківська організація „Ватра”.
Лемки – українська етнічна група, частка якої жила на території Польщі. Після Другої Світової війни, під час операції «Вісла» (1944-1947 роки), радянська влада переселила польських лемків в Україну – деяких завезли на Донбас. На територію Луганщини було переселено 722 особи.