03 жовтня 2008, 11:55

Ключі від нових мікроавтобусів вручили керівники Луганщини п’ятьом багатодітним сім’ям у Свердловську.

В рамках реалізації ініціативи Президента України щодо всебічної підтримки багатодітних сімей нові мікроавтобуси „Газель” отримали перші 5 багатодітних сімей Свердловська Луганської області. Ключі від автомобілів  в урочистій обстановці їм вручили перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Юрій Ареф’єв та голова обласної ради Валерій Голенко.
Як зазначив Валерій Голенко, мікроавтобуси придбані Луганською облдержадміністрацією та обласною радою в рамках обласної програми «Луганська родина» на 2008-2012 роки за рахунок обласного бюджету. Це перші 5 із запланованих 28 мікроавтобусів, які передадуть багатодітним сім’ям, де виховується десять і більше дітей. Ключі від мікроавтобусів першими отримали сім`ї Гуртових, Романьків, Крилових, Омарбаєвих та  Бокових, що проживають у Свердловську.  Всього в Свердловську проживає 288 багатодітних сімей, в яких виховується 1 тис. 144 дитини.
„Питання підтримки багатодітних сімей знаходиться на постійному контролі Луганської облдержадміністрації та обласної ради”, – зазначив преший заступник губернатора Луганщини Юрій Ареф’єв. „Ми вважаємо це одним з пріоритетних завдань влади і намагаємося зробити все максимально можливе, щоб допомогти багатодітним сім’ям у побутовому сенсі та надати соціальну підтримку у вихованні дітей”, – заявив він.
За словами Юрія Ареф’ва, сьогодні ініціативи  Президента України  в рамках проекту бізнесу та влади  «Зігрій любов’ю дитину» стали визначальними в підходах до питань соціальної підтримки та захисту багатодітних сімей на Луганщині.
У лютому 2008 року в рамках спільного проекту влади та бізнесу області «Зігрій любов’ю дитину» був підписаний меморандум про співпрацю між Луганською облдержадміністрацією  та благодійним фондом «Розвиток України». Документ спрямований на поліпшення  житлових умов  всіх 12 багатодітних сімей, які виховують по 10 і більше неповнолітніх дітей. Згідно меморандуму, 7 сім’ям, відповідно до їх потреб, заплановано до кінця року придбати нове житло на загальну суму 2 млн. 250 тис. грн., а 5 сім’ям зробити ремонт житла на загальну суму 300 тис. грн.
Вже придбано житло родинам Ярощуків з Антрациту, Орлових з Луганська, Тукало з Кіровська та Капаціїв з Біловодського району. Підібрано будинки, які планується придбати у жовтні 2008 року для родин Кирилюків в Новоайдарському районі та Лукашенків в Луганську. В стадії оформлення документи на придбання будинку багатодітній родині Сирхаєвих зі Стаханова. Цього року також проведено ремонти помешкань свердловскої родини Гуртових та краснолучців                             Костиліних. Алчеквській родині Шумайлових, за бажанням сім’ї, виділені на ремонт житла кошти перераховані на їх особистий рахунок. Завершується ремонт житла родині Бокових у Свердловську.
Крім того, у рамках програми «Луганська родина» в поточному році із обласного бюджету виділена субвенція  з метою поліпшення житлових умов багатодітних сімей на загальну суму  602,5 тис. грн., з яких  515 тис. грн. – на придбання нового житла. 
За даними управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, на Луганщині за кожною родиною, де росте 8 та більше неповнолітніх дітей, закріплені місцеві бізнес-структури для надання цільової допомоги. Регулярно проводиться вручення багатодітним сім`ям побутової техніки. Усі родини, в яких виховується 8 та більше неповнолітніх дітей, забезпечені земельними ділянками для ведення присадибного господарства відповідно до потреб.
Влітку 2008 року в оздоровчих та санаторно-курортних закладах Луганщини та за її межами оздоровлено 8959 дітей з багатодітних сімей, що складає 50,7 % від загальної кількості дітей цієї категорії.
Ведеться робота з присвоєння багатодітним жінкам почесного звання «Мати-героїня».  За час дії відповідного Указу Президента звання отримали 79 жінки, у тому числі: в 2005 році були нагороджено 2 матері, в 2006 – 24, в 2007 – 30, у І півріччі - 2008 – 23.
З метою інформаційної підтримки та забезпечення прозорості та доступності інформації про хід реалізації проекту «Зігрій любов’ю дитину» на сайті облдержадміністрації (http://loga.gov.ua) запроваджено відповідний тематичний банер у рубриці «Актуально» на головній сторінці веб-ресурсу, де оприлюднений Указ Президента України від 19.12.2007 № 1238/2007 та представлена детальна оперативна інформація стосовно реалізації проекту в регіоні.
Загалом на території Луганської області  проживають 5 тис. 244 багатодітних сімей, в яких виховується 17 тис. 682 дітей. У тому числі 4003 родини виховують по три дитини, 794 – по чотири дитини, 447 – по п’ять і більше  дітей, з яких 42 виховують по 8 і більше, а 12 сімей – по 10 і більше неповнолітніх дітей.
В поточному році багатодітних сімей на Луганщині стало на 407 більше ніж у 2007.